UCP 600 Kapsamında Sigorta Belgesi Hazırlama
Uygun İbraz ve UCP 600 Kuralları
Akreditif kapsamında uygun ibraz gerçekleştirilmesi için yalnızca akreditif şartlarının yerine getirilmesi yeterli değildir.
Belgelerin, UCP 600 ve ISBP 821 kuralları çerçevesinde ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak hazırlanması gerekir. Bankalar, akreditif kapsamında ibraz edilen belgeleri incelerken akreditif şartlarının yanı sıra bu kurallar çerçevesinde ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak incelemelerini gerçekleştirir ve akreditif metninde yer almayan bu şartlar yerine getirilmediğinde rezerv konusu olur.
Örneğin, uluslararası ticarette hemen hemen hiçbir akreditif metninde, sigorta poliçesinin tüm orijinallerinin bankaya ibraz edilmesi gerektiği açıkça belirtilmez. Ancak, sigorta poliçesi üzerinde 3 adet orijinal düzenlendiği yazılıysa, akreditif şartlarında yalnızca 1 adet orijinal istenmiş olsa bile, tüm orijinal nüshaların bankaya ibraz edilmesi gerekir. Ayrıca, sigorta poliçesinin kim tarafından ve nasıl imzalanması gerektiği, düzenlenme tarihinin yükleme tarihinden sonraki bir tarih olmaması gerektiği gibi detaylar da genellikle akreditif metninde yer almaz. Sigorta belgesinin taşıması gereken ve bu örneklere benzer bir çok detay UCP 600 ve ISBP 821'de açıkça belirtilmiştir.
Akreditifte "Aksi Belirtilmedikçe" Kuralı
Akreditif kapsamında belge hazırlarken, "akreditifte aksi belirtilmedikçe" kuralı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Amir banka, UCP 600 ve/veya ISBP 821'in bazı maddelerini kapsam dışında bırakabilir ve bunu akreditif şartlarında açıkça belirtebilir.
Bu gibi durumlarda, öncelikli olarak akreditif şartları dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, belge hazırlamadan önce akreditif metninin tüm maddeleri dikkatlice okunmalıdır.
Sigorta Belgesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
UCP 600 kuralları ve ISBP 821 kapsamında sigorta belgesi hazırlanırken şu hususlara dikkat edilmelidir:
Belgenin Düzenlenmesi ve İmzalanması
Bir sigorta poliçesi, sigorta sertifikası veya sigorta deklarasyonu gibi bir sigorta belgesi şu taraflardan biri tarafından düzenlenmeli ve imzalanmalıdır:
- Sigorta şirketi,
- Sigorta yüklenicisi (underwriter),
- Acenteler veya vekiller.
Eğer belge bir acente veya vekil tarafından imzalanıyorsa, sigorta şirketi veya sigorta yüklenicisi adına imza atıldığı açıkça belirtilmelidir.
Orijinal Nüshalar
- Sigorta belgesi üzerinde birden fazla orijinal düzenlendiği yazılı ise, akreditif şartlarında istenmese dahi tüm orijinal nüshalar ibraz edilmelidir.
Sigorta Belgesi Türleri
- Akreditif şartlarında Insurance Certificate istenmesi durumunda Insurance Policy ibrazı yapılabilir ancak tersi geçerli değildir.
Tarih ve Geçerlilik
- Sigorta belgesinin tarihi taşıma belgesinde yer alan yükleme tarihinden sonraki bir tarih olmamalıdır.
- Eğer sigorta belgesinin tarihi yükleme tarihinden sonraki bir tarih ise; belge üzerinde ayrıca ‘’sigortanın yükleme tarihinden itibaren geçerli olduğu’’ belirtilmelidir.
- Sigorta belgesinin üzerinde tazmin talebinde bulunulabilmesi için bir vade yer almamalıdır.
Sigorta Tutarı ve Döviz Cinsi
- Sigorta belgesi sigorta tutarını göstermeli ve döviz cinsi akreditif döviz cinsi ile aynı olmalıdır.
- Akreditif şartlarında belirtilen bir tutar veya bir oran var ise sigorta tutarı minimum bu tutar/oran kadar olmalıdır.
- Akreditifte bir oran belirtilmemiş ise sigorta tutarı malların CIF veya CIP değerinin en az %110'u kadar olmalıdır.
Sigorta Kapsamı
- Sigorta belgesi en azından akreditifte belirtilen teslim alma veya yükleme yeri ile akreditifte belirtilen boşaltma veya nihai varış yeri arasındaki risklerin sigorta kapsamında olduğunu göstermelidir.
- Akreditif şartlarında sigorta kapsamının depodan depoya olması (yani from warehouse to warehouse) isteniyorsa belge üzerinde mutlaka sigorta kapsamının ‘’from warehouse to warehouse’’ olduğu belirtilmelidir.
İlginizi Çekebilecek Konular
Akreditif İşlemlerinde Taşıma Belgeleri: Akreditif Şartlarını Doğru Anlamanın Önemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akreditif işlemlerinde taşıma belgeleri, ihracatçıların ve bankaların karşılaşabileceği rezerv risklerini ortadan kaldırmak için büyük bir titizlikle ele alınmalıdır. Akreditif şartlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi, olası uyumsuzlukların önüne geçmek için temel bir gerekliliktir.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Havayolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Akreditif kapsamında yüklemesi yapılacak mallar hava yolu ile sevk edilecek ise taşıma belgesi olarak Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) düzenlenir. Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 23. maddesinde ve ISBP 821'in H1-E27 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Konşimento (Bill of Lading) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun Konşimento (Bill of Lading) hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bilinmesi önem taşır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Kontrol Listesi
Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Akreditif kapsamında Konşimento (Bill of Lading) hazırlanırken aşağıdaki kontrol listesinin dikkate alınması Lehtar açısından Uygun İbraz (rezervsiz vesaik) yapabilmesi için önemlidir.
Detaylı BilgiKonşimento (Bill of Lading) İle İlgili UCP 600'de Yer Alan Önemli Hususlar
Taşıma Belgesi bir akreditif kapsamında Fatura ile birlikte istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Konşimento (Bill of Lading) UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Fatura Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular açıklanmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun fatura hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve hazırlanan belgenin bu sorular doğrultusunda da kontrol edilmesi önem taşır.
Detaylı Bilgi