Akreditif Kapsamında Talep Edilen Taşıma Belgesinin Gerekliliklerinin Anlaşılması
Hem lehtar hem de akreditife dahil olan bankalar açısından; akreditifte talep edilen taşıma belgesinin gerekliliklerinin doğru anlaşılması çok önemlidir.
Akreditif Değişikliklerinde Lehtar Hangi Hususlara Dikkat Etmelidir?
Lehtar kendisine bir değişiklik ihbarı yapıldığında; değişiklik yapılması için ister kendisi Amir’e talepte bulunmuş olsun ister akreditifin açılışından sonra Amir ile mutabık kaldıkları bir konu ile ilgili olsun ister bilgisi dışında olsun, MT 707 ve/veya bazı durumlarda MT 799 mesajını çok dikkatlice incelemeli ve aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalıdır:
Akreditifi Diğer Ödeme Şekillerinden Ayıran Üç Temel Unsur
Akreditifin doğası gereği taşıdığı 3 unsur çok önemlidir ve akreditifi diğer ödeme şekillerine göre taraflar için daha güvenilir kılar:
Uygun Olmayan İbraz – Rezervli Vesaik
Akreditif kapsamında ibraz edilen belgeler rezervli ise yani vesaik akreditif şartlarına ve/veya UCP 600 kurallarına ve/veya uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak düzenlenmemişse ve/veya belgeler kendi içerisinde çelişkili bilgiler içeriyorsa; Amir Banka ve varsa Teyit Bankası'nın akreditif kapsamındaki ödeme yükümlülükleri sona erer.
Akreditif Kapsamında Fatura (Commercial Invoice) Hazırlarken Kontrol Listesi
Lehtar (Beneficiary) açısından Akreditif kapsamında yükleme yapıldıktan sonraki en önemli aşama akreditif şartlarında talep edilen belgelerin düzenlenmesidir. Fatura hemen hemen her akreditifte talep edilen en temel belgelerden birisidir ve UCP 600 ve ISBP 821’de kapsamlı olarak ele alınmıştır.
Akreditif Kapsamında Fatura Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular açıklanmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun fatura hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve hazırlanan belgenin bu sorular doğrultusunda da kontrol edilmesi önem taşır.
Konşimento (Bill of Lading) İle İlgili UCP 600'de Yer Alan Önemli Hususlar
Taşıma Belgesi bir akreditif kapsamında Fatura ile birlikte istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Konşimento (Bill of Lading) UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Akreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Kontrol Listesi
Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Akreditif kapsamında Konşimento (Bill of Lading) hazırlanırken aşağıdaki kontrol listesinin dikkate alınması Lehtar açısından Uygun İbraz (rezervsiz vesaik) yapabilmesi için önemlidir.
Akreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Konşimento (Bill of Lading) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun Konşimento (Bill of Lading) hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bilinmesi önem taşır.
Akreditif Kapsamında Havayolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Akreditif kapsamında yüklemesi yapılacak mallar hava yolu ile sevk edilecek ise taşıma belgesi olarak Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) düzenlenir. Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 23. maddesinde ve ISBP 821'in H1-E27 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Amir Banka (Issuing Bank)
Amir Banka (Issuing Bank); Amir’in (ithalatçı) akreditif açılış talimatına istinaden akreditif açılışını gerçekleştiren bankadır. Genelde ithalatçının ülkesinde bulunur ve akreditif açılışını gerçekleştirerek akreditif metnini MT 700 SWIFT mesajı aracılığı ile lehtarın (beneficiary) bankasına gönderir.
Teyit Bankası (Confirming Bank)
Akreditif çok basit bir tanımla; lehtarın yüklemeyi gerçekleştirdikten sonra akreditif şartlarına, UCP 600 kurallarına ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak vesaik ibrazında bulunması şartıyla akreditifi açan Amir Banka’nın (Issuing Bank) lehtara karşı geri dönülemez ödeme taahhüdünü içeren bir ödeme şeklidir.