Akreditif Kapsamında Talep Edilen Taşıma Belgesinin Gerekliliklerinin Anlaşılması
Hem lehtar hem de akreditife dahil olan bankalar açısından; akreditifte talep edilen taşıma belgesinin gerekliliklerinin doğru anlaşılması çok önemlidir.
Uygun Olmayan İbraz – Rezervli Vesaik
Akreditif kapsamında ibraz edilen belgeler rezervli ise yani vesaik akreditif şartlarına ve/veya UCP 600 kurallarına ve/veya uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak düzenlenmemişse ve/veya belgeler kendi içerisinde çelişkili bilgiler içeriyorsa; Amir Banka ve varsa Teyit Bankası'nın akreditif kapsamındaki ödeme yükümlülükleri sona erer.
Akreditif Kapsamında Fatura (Commercial Invoice) Hazırlarken Kontrol Listesi
Lehtar (Beneficiary) açısından Akreditif kapsamında yükleme yapıldıktan sonraki en önemli aşama akreditif şartlarında talep edilen belgelerin düzenlenmesidir. Fatura hemen hemen her akreditifte talep edilen en temel belgelerden birisidir ve UCP 600 ve ISBP 821’de kapsamlı olarak ele alınmıştır.
Akreditif Kapsamında Fatura Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular açıklanmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun fatura hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve hazırlanan belgenin bu sorular doğrultusunda da kontrol edilmesi önem taşır.
Konşimento (Bill of Lading) İle İlgili UCP 600'de Yer Alan Önemli Hususlar
Taşıma Belgesi bir akreditif kapsamında Fatura ile birlikte istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Konşimento (Bill of Lading) UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Akreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Kontrol Listesi
Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Akreditif kapsamında Konşimento (Bill of Lading) hazırlanırken aşağıdaki kontrol listesinin dikkate alınması Lehtar açısından Uygun İbraz (rezervsiz vesaik) yapabilmesi için önemlidir.
Akreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Konşimento (Bill of Lading) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun Konşimento (Bill of Lading) hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bilinmesi önem taşır.
Akreditif Kapsamında Havayolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Akreditif kapsamında yüklemesi yapılacak mallar hava yolu ile sevk edilecek ise taşıma belgesi olarak Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) düzenlenir. Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 23. maddesinde ve ISBP 821'in H1-E27 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Akreditiflerde Zaman Aralıklarına İlişkin Yer Alan İfadelerin Anlamları
Akreditif metinlerinde zaman zaman bir olayın gerçekleşmesi ile ilgili veya bir tarih belirtmek için aşağıdaki ifadeler kullanılabilir. Bu ifadelerin en anlama geldiği ve hangi tarihleri içerdiği UCP 600 ve ISBP 821 kapsamında aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:
Taşıma Belgelerinde Yükleyici (Shipper/Consignor) Bilgileri
Taşıma belgeleri üzerinde, malların sevkiyatını düzenleyen tarafın ya da başka bir ifadeyle Shipper ya da Consignor bilgilerinin yazılacağı kutular, boşluklar veya alanlar mevcuttur. Akreditif kapsamında düzenlenen taşıma belgelerinde Shipper/Consignor alanına genellikle akreditif lehtarının unvanı ve adresi yazılır. Ancak bu mutlak bir gereklilik değildir.
Taşıma Belgelerinde Alıcı (Consignee) Bilgileri
Taşıma belgeleri üzerinde, malların alıcısı olan tarafın (malları teslim alan veya teslimatı kontrol eden taraf) ya da başka bir ifadeyle Consignee bilgilerinin yazılacağı kutular, boşluklar veya alanlar mevcuttur. UCP 600 ve ISBP 821 kuralları çerçevesinde Consignee alanı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda özetlenmiştir.
Akreditiflerde Kullanılan Bazı Terimler ve UCP 600'de Yer Alan Tanımları
Akreditif işlemlerinde sıklıkla kullanılan ve UCP 600’ün 2.maddesinde tanımlanan bazı terimlerin ne anlama geldiği ve kullanım amaçları aşağıda özetlenmiştir.