Enerji Dönüşümünde Kritik Minerallerin Rolü
Temiz enerji teknolojileriyle çalışan bir enerji sistemi, geleneksel olarak hidrokarbon kaynaklarıyla beslenen bir enerji sisteminden büyük ölçüde farklılaşmaktadır. Bakır, lityum, nikel, kobalt ve nadir toprak elementleri gibi kritik mineraller, rüzgar türbinleri ve elektrik şebekelerinden elektrikli araçlara kadar günümüzün hızla büyüyen temiz enerji teknolojilerinin çoğunda temel bileşenlerdir.
Dijital Dönüşümün Çevresel Maliyetleri
Bilinçli üretim ve tüketime odaklanan döngüsel yapılara doğru gerçekleşecek küresel bir dönüşüm, dijital ekonomiyi insanlar ve gezegen için destekleyici bir güç haline getirmek açısından hayati önem taşımaktadır. Dijitalleşme dünya ekonomisinin büyümesine katkıda bulunurken ve gelişmekte olan ülkeler için benzersiz fırsatlar sunarken, diğer taraftan da çevre üzerindeki olumsuz yansımaları giderek daha ciddi bir hal almaktadır.
2024’ün İlk Çeyreğinde Küresel Ticaret Eğilimleri
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) Temmuz 2024 tarihli son Global Trade Update raporuna göre; 2024 yılının ilk çeyreğinde, gelişmekte olan ülkelerdeki ve Güney-Güney ticaretindeki büyüme gelişmiş ülkelerdeki büyümeyi geride bırakmıştır. Küresel ticaretteki büyüme Çin, Hindistan ve ABD'nin ihracatındaki artıştan kaynaklanırken, Avrupa ve Afrika ülkeleri bu konuda beklentileri karşılayamamıştır.
Elektronik Konşimento Kullanımında Son Yasal Düzenlemeler
Dış ticarete taraf olan hemen hemen tüm paydaşlar tarafından bariz faydaları olduğu kabul edilmesine rağmen, %100 elektronik konşimento (eBL) kullanımına geçiş yolundaki engeller devam etmektedir. 2030 yılında %100 elektronik konşimento kullanımına geçiş hedefleri doğrultusunda Dijital Konteyner Taşımacılığı Birliği; hukuk firması Baker McKenzie'nin desteğiyle yasal ve düzenleyici engelleri geniş bir perspektiften belirlemek üzere bir araştırma yürütmüştür.
Dijital Konteyner Taşımacılığı Birliği’nin 2030 Hedefi: %100 Elektronik Konşimentoya Geçiş
Dijital Konteyner Taşımacılığı Birliği (DCSA), 15 Şubat 2023 tarihinde, dokuz deniz taşımacısı üyesinin 2030 yılına kadar DCSA standartlarına dayalı bir elektronik konşimentoyu %100 uygulamaya koyma konusundaki taahhüdünü açıklamıştır.
Küresel Ticarette Yaratıcı Ekonominin Yeri
Yaratıcı ürünlerin ihracatı aynı dönemde ihraç edilen tüm mallardaki 3,8 katlık artışa kıyasla son yirmi yılda 3,5 kattan fazla artış gösterirken, yaratıcı hizmetlerin ihracatı tüm hizmet ihracatındaki 1,5 katlık artışa kıyasla son on yılda 2,8 kat artmıştır.
Dijitalleşme ve Çevresel Sürdürülebilirlik Arasındaki İlişki
Dijitalleşme ve çevresel sürdürülebilirlik arasındaki ilişkiyi anlamak günümüzde gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Dijitalleşme dünya ekonomisini ve sosyal hayatını dönüştürmeye devam ederken aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma için hem fırsatlar hem de güçlükler yaratmaktadır.
Akıllı Plastik Ekonomisi
Plastik, küresel ekonomide ve değer zincirlerinin her halkasında mevcut olup, ekonomik faaliyetlerin temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Dayanıklılık, hafiflik ve şekillendirilebilirlik gibi nispeten düşük maliyetli ve çok yönlü özellikleri, hızlı tüketim malları için ambalajdan temel ürün bileşenlerine kadar çok çeşitli kullanım alanları ile tüm sektörlerde yaygın olarak tercih edilmelerine neden olmuştur.
Küresel Ticarette Yaşanan Temel Gelişmeler: Tarihsel Bir Bakış
Geçtiğimiz on yıllar boyunca küresel ticaret ve kalkınmayı şekillendiren ve etkilemeye devam edecek olan temel eğilimler incelendiğinde aşağıdaki başlıklar öne çıkmaktadır. Gelişmekte olan ekonomilerin küresel ticaretteki payının artması, deniz ticaretinin gelişimi, e-ticaretin yükselişi, küresel emisyonlardaki değişimler, plastik ticaretinin büyümesi, emtia bağımlılığının sürmesi, kritik minerallere olan talebin artması öne çıkan konulardır.
Yaratıcı Ekonomiler
Yaratıcı ekonomiler hızla büyümekte, ekonomik kalkınma ve çeşitlendirme için fırsatlar sunmaktadır. Kültürel ve toplumsal değerler üreterek ekonomik büyüme ve istihdam yaratma gibi ekonomik hedefleri desteklemektedir. Bu sektör bazı gelişmekte olan ülkeler için hayati önem taşımaktadır, ancak yakın zamanda yapılan bir UNCTAD araştırması ülkeler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır.
Uluslararası Tedarik Zincirleri: Dört Sektörde Küresel Ticaret Modellerinin Analizi
Küresel ticaretin mevcut kalıplarında bir değişim yaşanıp yaşanmadığını ve uluslararası tedarik zincirlerinin ekonomik ve jeopolitik zorlukların üstesinden gelmek için yeniden düzenlenip düzenlenmediğini anlamaya yönelik ilgi giderek artmaktadır.
2024 İçin Küresel Ticarette Beklentiler
2024'ün ilk çeyreğine ilişkin mevcut veriler; özellikle ılımlı seyreden küresel enflasyon ve iyileşen ekonomik büyüme tahminleri dikkate alındığında, küresel ticarette iyileşmenin devam edeceğine işaret etmektedir. Ayrıca, başta elektrikli araçlar olmak üzere çevre dostu ürünlere yönelik artan talebin bu yıl ticareti desteklemesi bekleniyor.