UCP 600 Kapsamında Fatura (Commercial Invoice) Hazırlama
Fatura Hazırlarken Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler
Temel olarak akreditif kapsamında talep edilen bir fatura:
- Lehtar tarafından düzenlenmelidir. Ancak, Devredilebilir (Transferable) Akreditiflerde İkinci Lehtar (2nd Beneficiary) tarafından da düzenlenebilir.
- Akreditif açılış mesajı üzerinde (MT 700 Swift mesajı) yer alan Lehtar unvanı akreditif açılışından sonra değişmiş ise; ‘’formerly known as…’’ vb. bir ifade ile eski unvan belirtilmek kaydıyla yeni lehtar unvanı ile fatura düzenlenebilir.
- Fatura akreditif amiri adına düzenlenmelidir. Ancak Devredilebilir (Transferable) Akreditiflerde ilk lehtarın (1st beneficiary) ismi akreditif amirinin ismiyle değiştirilebilir.
- Amirin unvan, adres ve varsa iletişim bilgilerinin fatura üzerinde belirli bir kutuda, alanda veya boşlukta gösterilmesine gerek yoktur. Diğer taraftan Amir unvan ve adresinin Applicant başlığı veya ön eki ile tanımlanmasına da gerek yoktur.
- Aksi akreditif şartlarında istenmediği sürece, imzalanmış olması ve tarih göstermesi gerekmez.
- Mal veya hizmetin toplam değerini göstermelidir.
- Akreditifin para cinsi üzerinden düzenlenmelidir.
- Akreditif şartlarında birim fiyat yer alıyorsa fatura üzerinde de akreditif şartlarında yer alan birim fiyat gösterilmelidir.
- Akreditif şartlarında herhangi bir ıskonto veya indirim yer alıyorsa veya gösterilmesi talep ediliyorsa, fatura üzerinde de ıskonto/indirim tutarı gösterilmelidir.
- Akreditif şartlarında yer almasa da; fatura üzerinde ıskonto, indirim veya peşin ödeme bilgisi gösterilebilir.
Akreditif Şartlarında Fatura Başlığı ve Fatura Türü
"Invoice" İstenmesi Durumu
Akreditif şartlarında başka bir açıklama olmaksızın “Invoice” istenmesi durumunda; Commercial Invoice, Customs Invoice, Tax Invoice, Final Invoice, Consular Invoice vb. şekilde düzenlenen faturalar kabul edilebilir ve rezerv konusu değildir. Ancak, “Provisional Invoice” ve “Proforma Invoice” ibrazı rezerv konusudur ve kabul edilmez.
"Commercial Invoice" İstenmesi Durumu
Akreditif şartlarında “Commercial Invoice” istenmesi durumunda, “Invoice” başlığı ile düzenlenen bir fatura kabul edilebilir ve rezerv konusu değildir.
Teslim Şekli (Incoterms) ve Fatura
Teslim Şekli Incoterms Yayın Tarihi ile Belirtilmişse
Akreditif şartlarında Teslim Şekli; Incoterms yayın tarihi ile yer almış ise fatura üzerinde de Incoterms yayım yılı ile gösterilmelidir. Örneğin;
Akreditif şartlarında Teslim Şekli FOB Gebze Türkiye (Incoterms 2010) şeklinde yazılmış ise; fatura üzerinde
- FOB Gebze Türkiye
- FOB Gebze Türkiye (Incoterms)
- FOB Gebze (Incoterms 2000)
yazılı olması rezerv konusudur. Böyle bir durumda fatura üzerinde Teslim Şekli FOB Gebze Türkiye (Incoterms 2010) olarak gösterilmelidir.
Teslim Şekli Incoterms Yayın Tarihi Belirtilmemişse
Akreditif şartlarında teslim şekli “FOB Gebze” veya “FOB Gebze Incoterms” yazılmış ise, yani Incoterms'in yayım yılı belirtilmemişse; fatura üzerinde teslim şekli aşağıdaki şekilde gösterilebilir:
- FOB Gebze
- FOB Gebze Incoterms
- FOB Gebze (Incoterms 2010)
- FOB Gebze (Incoterms 1990)
Bu durumda, Incoterms’in daha eski bir versiyonu ile gösterilmesi rezerv konusu olmayacaktır.
Mal, Hizmet veya İşin Tanımı
Mal Tanımının Akreditif Şartlarıyla Uyumlu Olması
Fatura üzerinde yer alan mal, hizmet veya işin tanımı, akreditif şartlarında yazılı olan mal, hizmet veya işin tanımı ile uyumlu olmalıdır. Akreditifte yer alan mal tanımı ile farklılık, eksiklik veya olumsuzluk yaratacak bilgiler içermemelidirler.
Örnek:
Akreditif şartlarında mal tanımı “22 cu.ft. Bottom-Freezer Refrigerator” yazdığı halde faturada “22 cu.ft. Top-Freezer Refrigerator” yazması rezerv konusu olacaktır.
Gerçekten Yüklenen Mal veya Teslim Edilen İşin Gösterilmesi
Fatura, gerçekten yüklenen malı veya teslim edilen işi göstermelidir.
Örnek:
Kısmi yüklemeye izin veren bir akreditifte; mal tanımı “50 Television and 25 Refrigerators” olsun ve ilk partide sadece “25 Television” yüklenmiş olsun. Fatura üzerinde gerçekten yüklenen mal olarak “25 Television” gösterilmelidir.
Akreditifte yer alan “50 Television and 25 Refrigerators” mal tanımı da ayrıca fatura üzerinde gösterilebilir, ancak gerçekten yüklenen kısım mutlaka ayrıca belirtilmelidir.
Fatura Üzerinde Yer Alan Ek Bilgiler
Fatura üzerinde, akreditifte yazılı olan mal, hizmet veya iş tanımına ek bilgiler yer alabilir. Ancak bu bilgilerin, mal, hizmet veya işin kalitesini, doğasını ya da kategorisini değiştiren bilgiler olmamalıdır.
Örnek:
Akreditif şartlarında mal tanımı “Robotic Pool Cleaners” olduğu halde faturada “Second Hand Robotic Pool Cleaners” yazması rezerv konusu olur.
Fazla Mal veya Hizmet Bilgisi
Fatura üzerinde, bedelsiz olsa dahi akreditif şartlarında yer almayan mal, hizmet veya iş bilgisi yer almamalıdır. Faturanın fazla yükleme ve akreditif şartlarında yazılı olmayan mal, hizmet veya işi göstermemesi gerekir.
Fatura üzerinde yer alan fazla mal, hizmet veya iş; akreditif şartlarında yer alan mal, hizmet veya iş ile aynı veya ilgili olsa dahi, bedelsiz bile olsa rezerv konusu olacaktır. Bu durum, numune, reklam malzemesi veya kullanım kılavuzu için de geçerlidir. Akreditif şartlarında yer almadığı sürece, fatura üzerinde de bedelsiz olsa dahi bu tür bilgiler yer almamalıdır.
Fatura Tutarı ve Masraflar
Navlun, Sigorta ve Diğer Masraflar
Akreditifte aksi talep edilmedikçe, navlun, sigorta, dokümantasyon vb. masraflar fatura tutarına dahil edilmelidir.
Fatura Üzerindeki Bilgilerin Tutarlılığı
Fatura üzerinde yer alan bilgiler, diğer belgeler üzerinde yer alan bilgiler ile çelişmemelidir.
Örnek:
Faturada toplam brüt ağırlık 50 mton iken çeki listesinde brüt ağırlık 55 mton ise bu durum rezerv konusu olacaktır.
Mal Miktarında Tolerans
Tolerans Uygulaması
Akreditif İşlemlerinde Taşıma Belgeleri: Akreditif Şartlarını Doğru Anlamanın Önemi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akreditif işlemlerinde taşıma belgeleri, ihracatçıların ve bankaların karşılaşabileceği rezerv risklerini ortadan kaldırmak için büyük bir titizlikle ele alınmalıdır. Akreditif şartlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi, olası uyumsuzlukların önüne geçmek için temel bir gerekliliktir.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Havayolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Akreditif kapsamında yüklemesi yapılacak mallar hava yolu ile sevk edilecek ise taşıma belgesi olarak Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) düzenlenir. Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 23. maddesinde ve ISBP 821'in H1-E27 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Konşimento (Bill of Lading) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun Konşimento (Bill of Lading) hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bilinmesi önem taşır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Kontrol Listesi
Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Akreditif kapsamında Konşimento (Bill of Lading) hazırlanırken aşağıdaki kontrol listesinin dikkate alınması Lehtar açısından Uygun İbraz (rezervsiz vesaik) yapabilmesi için önemlidir.
Detaylı BilgiKonşimento (Bill of Lading) İle İlgili UCP 600'de Yer Alan Önemli Hususlar
Taşıma Belgesi bir akreditif kapsamında Fatura ile birlikte istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Konşimento (Bill of Lading) UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Fatura Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular açıklanmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun fatura hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve hazırlanan belgenin bu sorular doğrultusunda da kontrol edilmesi önem taşır.
Detaylı Bilgi