Faturalarda En Sık Rastlanan Rezerv Konuları
Fatura (Invoice, Commercial Invoice) bir akreditif kapsamında istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Lehtar tarafından amir adına düzenlenir. Temel olarak malın tanımını, birim fiyatını, miktarını, malın değerini ve akreditif şartlarında talep edilen diğer bilgileri içerir.
Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular ele alınmıştır. Akreditif kapsamında fatura hazırlanırken UCP 600 ve ISBP 821'in ilgili maddeleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Vesaik hazırlarken göz önünde bulundurması gereken en önemli hususlardan birisi; uygun ibrazın gerçekleştirilebilmesi için sadece akreditif şartlarının yerine getirilmesinin yeterli olmayacağıdır. Belgeler aynı zamanda UCP 600 ve ISBP 821 kuralları çerçevesinde ve uluslararası genel bankacılık prensiplerine uygun olarak hazırlanmalıdır.
Örneğin; uluslararası uygulamada hemen hemen hiçbir akreditif metninde faturanın akreditif döviz cinsinden düzenlenmesi gerektiği, amir adına düzenlenmiş olması vb. detaylar yer almaz. Ancak UCP 600 ve ISBP 821’de faturanın ne şekilde düzenlenmesi gerektiği ile ilgili birçok açıklama vardır ve bankalar belge incelemesini UCP 600 ve ISBP 821 çerçevesinde gerçekleştirirler.
Diğer taraftan ‘’akreditifte aksi belirtilmedikçe’’ kuralı da her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı durumlarda UCP 600 ve/veya ISBP 745 kurallarında izin verilen bir husus akreditif şartlarında yasaklanabilir veya bu kurallara göre rezerv konusu olabilecek bir hususa akreditif şartlarında izin verilebilir. Bu nedenle belge hazırlarken akreditif şartları her zaman dikkatlice okunmalı ve anlaşılmalıdır.
Faturalarda karşılaşılan genel rezerv konuları aşağıdaki şekildedir:
- Faturanın lehtar tarafından düzenlenmemesi.
- Faturanın amir adına düzenlenmemesi.
- Akreditifte talep edildiği halde faturanın imzalanmaması
- Faturada yer alan mal tanımının akreditifte belirtilen mal tanımı ile uyumsuz olması
- Faturanın döviz cinsinin akreditifin döviz cinsinden farklı olması.
- Akreditif şartlarında talep edildiği halde gerekli konsolosluk veya ticaret odası onaylarının fatura üzerinde yer almaması
- Sigorta ve/veya navlun yükümlülüğünün lehtara ait olduğu durumlarda; akreditif şartlarında sigorta, navlun ve mal bedelinin ayrı ayrı gösterilmesini talep edildiği halde fatura üzerinde ilgili bedellerin ayrı ayrı gösterilmemiş olması
- Yüklenen malların miktarının UCP 600 - 30(b) maddesinde izin verilen %5 tolerans miktarını aşması
- Birim fiyatın akreditif şartlarında belirtilenden farklı olması
- Akreditif şartlarında kısmi yükleme yasaklandığı halde kısmi yükleme yapılması
- Fatura üzerinde belirtilen shipping marks ve numaralarının taşıma belgesinde belirtilen bilgiler ile uyumsuz olması
- Fatura üzerinde yer alan ek bilgilerin diğer belgeler üzerinde yer alan bilgiler ile çelişmesi.
- Akreditifte belirtilen Teslim Şeklinden farklı bir teslim şeklinin yazılması.
- Akreditifte belirtilen INCOTERMS yıl versiyonundan farklı bir INCOTERMS versiyonu belirtilmesi.
- Faturanın akreditifte istenen sayıda orijinal ve istenen sayıda kopya olarak düzenlenmemesi
- Brüt ağırlık, net ağırlık, paket sayısı vb. bilgilerin diğer belgeler üzerinde yazılı olan bilgiler ile uyumlu olmaması
- Akreditif şartlarında fatura üzerinde yazılı olması istenen özel bir beyanın fatura üzerinde yazılmamış olması
- Navlun ve sigorta prim tutarlarının ayrı ayrı gösterildiği durumlarda bu bilgilerin ilgili diğer belgeler üzerindeki bilgiler ile uyumlu olmaması
- Fatura üzerinde matematiksel hesaplamaların doğru olmaması (birim fiyatxmiktar, kalem fiyatların toplamı vb.)
- Akreditifte özellikle fatura üzerinde yer alması ve/veya yer almaması gereken bir bilgi olduğu halde fatura üzerinde yer almaması ve/veya yer alması
Akreditif Kapsamında Havayolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Akreditif kapsamında yüklemesi yapılacak mallar hava yolu ile sevk edilecek ise taşıma belgesi olarak Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) düzenlenir. Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 23. maddesinde ve ISBP 821'in H1-E27 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Konşimento (Bill of Lading) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun Konşimento (Bill of Lading) hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bilinmesi önem taşır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Kontrol Listesi
Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Akreditif kapsamında Konşimento (Bill of Lading) hazırlanırken aşağıdaki kontrol listesinin dikkate alınması Lehtar açısından Uygun İbraz (rezervsiz vesaik) yapabilmesi için önemlidir.
Detaylı BilgiKonşimento (Bill of Lading) İle İlgili UCP 600'de Yer Alan Önemli Hususlar
Taşıma Belgesi bir akreditif kapsamında Fatura ile birlikte istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Konşimento (Bill of Lading) UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Fatura Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular açıklanmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun fatura hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve hazırlanan belgenin bu sorular doğrultusunda da kontrol edilmesi önem taşır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Fatura (Commercial Invoice) Hazırlarken Kontrol Listesi
Lehtar (Beneficiary) açısından Akreditif kapsamında yükleme yapıldıktan sonraki en önemli aşama akreditif şartlarında talep edilen belgelerin düzenlenmesidir. Fatura hemen hemen her akreditifte talep edilen en temel belgelerden birisidir ve UCP 600 ve ISBP 821’de kapsamlı olarak ele alınmıştır.
Detaylı Bilgi