Akreditiflerde Kullanılan Bazı Terimler ve UCP 600'de Yer Alan Tanımları
Akreditif işlemlerinde sıklıkla kullanılan ve UCP 600’ün 2.maddesinde tanımlanan bazı terimlerin ne anlama geldiği ve kullanım amaçları aşağıda özetlenmiştir.
İştira Akreditifleri (By Negotiation Akreditifler)
İştira akreditifleri; lehtarın ibraz ettiği yükleme belgelerinin amir banka tarafından akreditif şartlarında yetkilendirilen bir banka tarafından satın alınmasına olanak sağlayan akreditiflerdir.
Görevli Banka (Nominated Bank)
Görevli Banka (Nominated Bank) UCP 600 – Article 2’de aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır: Nominated bank (Görevli banka), akreditifin kullanımda olduğu banka veya herhangi bir banka nezdinde kullanılır biçimde açılmış bir akreditifte herhangi bir banka anlamına gelir. Akreditif şartlarında 41a – Available With ... By ... alanında yer alır.
UCP 600 Kapsamında Tanımlanmayan İfadeler
Zaman zaman akreditif metinlerinde UCP 600 kapsamında tanımlanmamış ve kullanılması durumunda da yoruma açık olabilecek şartlar yer alabilmektedir. Bu şekilde UCP 600 maddelerinde yer almayan ve tanımlanmamış ancak akreditif metinlerinde sıklıkla karşılaşabilecek ifadeler yer almaktadır. Bu ifadelerin akreditif şartlarında da kullanılmaması önerilmektedir.
UCP 600 ve ISBP 821 Kapsamında Belgelerin Düzenlenme Tarihleri ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Vesaik hazırlarken akreditif şartlarında yazılı olmayan ancak UCP 600 ve ISBP 821 maddelerinde yer alan ve yerine getirilmesi ya da uyulması gereken bir çok kural vardır. Belgelerin düzenlenme tarihleri de bunlardan birisidir. Genellikle akreditif şartlarında belgelerin düzenlenme tarihleri ile ilgili detay yer almaz ancak UCP 600 ve ISBP 821 çerçevesinde aşağıda detaylandırılan kurallar yerine getirilmediğinde vesaikin rezrevli olması kaçınılmaz olacaktır.
UCP 600 Kapsamında Fatura (Commercial Invoice) Hazırlama
Akreditif kapsamında talep edilen en önemli belgelerden birisi Fatura olup, fatura hazırlanırken UCP 600 ve ISBP 821 kuralları çerçevesinde aşağıdaki hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır:
Teyitsiz ve Görüldüğünde Ödemeli (SIGHT) Akreditifler
Lehtarın (Beneficiary, İhracatçı) yüklemeye ilişkin ve akreditif şartlarında talep edilen belgeleri ibraz etmesi durumunda ödemeyi ne zaman ve ne şekilde alacağı akreditif metninde 41a: Available With... By... alanında yer alan kodlar ile belirlenir.
Akreditiflerde Yükleme Periyodu (Shipment Period)
Bazı akreditiflerde Amir (Applicant, İthalatçı) akreditif kapsamında istenen malları gruplayarak, her bir grubun belli bir tarih aralığı içerisinde yüklenmesini talep edebilir ve Amir Banka akreditif şartlarında her bir mal grubunun yüklenebileceği tarih aralıklarını (Shipment period) ayrı ayrı belirtir.
Faturalarda En Sık Rastlanan Rezerv Konuları
Fatura (Invoice, Commercial Invoice) bir akreditifte istenen en temel belgelerin başında gelir. Fatura UCP 600'ün 18. maddesinde ve ISBP 821'in C1-C15 arasındaki paragraflarında ele alınmıştır. Ek olarak UCP 600'ün 30. maddesinde de tolerans ile ilgili konular ele alınmıştır. Akreditif kapsamında fatura hazırlanırken UCP 600 ve ISBP 821'in ilgili maddeleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Sigorta Belgelerinde En Sık Rastlanan Rezerv Konuları
Sigorta Belgeleri UCP 600'ün 28. maddesinde ve ISBP 821'in K1-K23 arasındaki paragraflarında ele alınmıştır.
Taşıma Belgelerinde En Sık Rastlanan Rezerv Konuları
Taşıma Belgesi bir akreditif kapsamında Fatura ile birlikte istenebilecek en temel belgelerin başında gelir. Taşıma Belgeleri UCP 600'ün 19., 20., 21, 22, 23 maddelerinde ele alınmıştır. Akreditif kapsamında taşıma belgesi hazırlanırken UCP 600 ve ISBP 821'in ilgili maddeleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Akreditifte Son Yükleme Tarihi (Latest Date of Shipment)
if açılışı için kullanılan MT 700 mesajında; yüklemenin en geç hangi tarihe kadar yapılması gerektiğinin yazılı olduğu bir alan vardır Bu alan 44C - Latest Date of Shipment – 44C alanıdır. Eğer akreditif şartlarında Latest Date of Shipment – 44C alanında bir tarih yazılı ise; Lehtar en geç bu tarih ve/veya öncesinde yüklemeyi gerçekleştirmiş olmalıdır.