Net Sıfır (Net Zero) Nedir?
196 ülke küresel ısınmayı azaltmak ve iklim değişikliğine karşı direnç oluşturmak amacıyla tarihi Paris Anlaşmasını kabul etti. Genel hedef: Küresel ısınmayı en fazla 1.5 santigrat derece ile sınırlandırmak.
Çevre Dostu Bir Malzeme Olarak Bambu
Yüzyıllar boyunca bambu, Asya, Güney Amerika ve Afrika'daki birçok ülkede gıda, ahşap, yapı malzemeleri ve ev endüstrilerinde kullanılmıştır ve bambu ormanlarına yakın yaşayan sakinlerin yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Gıdaların İklim Değişikliği Üzerine Etkileri
Gıdanın üretilmesi, yetiştirilmesi, işlenmesi, taşınması, dağıtılması, hazırlanması, tüketilmesi ve bazen de imha edilmesi gerekir. Bu süreçlerin her biri, güneş ısısını hapseden ve iklim değişikliğine yol açan sera gazlarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. İnsan kaynaklı tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte biri gıda ile bağlantılıdır.
Sürdürülebilirlik ve Denizcilik Sektörü
Denizcilik sektörü sürdürülebilirlik tartışmalarının merkezinde yer alıyor. Dünya mal ticaretinin hacim olarak %80'inden fazlasını taşıyan uluslararası deniz taşımacılığı, tüm küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %3'ünden sorumludur.
Tarife Dışı Tedbirlerin Plastik Yerine Geçebilecek Ürünlerin Ticareti Üzerindeki Etkisi
Küresel olarak ithal edilen plastik ikamesi ürünlerin yaklaşık %40'ı en az bir Tarife Dışı Tedbir kuralına uymak zorundadır ve bu da söz konusu ürünlerin ithalatların toplam değerinin yaklaşık %80'ini oluşturmaktadır. Ortalama olarak, ithal edilen her ürünün yaklaşık iki Tarife Dışı Tedbire uyması gerekmektedir.
Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Son Durum
2030'a yaklaşırken gelinen noktada Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin gerçekleşme oranıyla ilgili tablo çok umut verici değil.
Yeşil Inovasyon
Yeşil inovasyon kavramının kökleri, ilk kez 25 yıl önce ekonomist Christopher Freeman tarafından ortaya atılan 'yeşil tekno-ekonomik paradigma' fikrine dayanmaktadır. Tekno-ekonomik paradigma, "yaygın yeni teknolojiler olgunlaştıkça teknolojik ve yatırım kararları için sağduyulu kılavuzlar" bütünü olarak tanımlanabilir.
Tarife Dışı Önlemler Gıda Güvenliğini Nasıl Etkiliyor?
Tarife Dışı Engeller (Non-tariff Measures –NTM) son derece çeşitli ve karmaşıktır. Ticaret ve üretim maliyetlerinin artmasına yol açmakta ve pazara erişimin önünde engel teşkil etmektedirler. Bununla birlikte, tarife dışı engeller arasında yer alan Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri (Sanitary and Phytosanitary Measures - SPS) ve Teknik Engeller’in (Technical Barriers to Trade - TBT) önemli faydaları da vardır.
Düşük Karbonlu Deniz Taşımacılığına Geçiş
Denizcilik sektörünün ekonomik rolü ve mevcut karbon ayak izinin küresel ekonomik büyüme ve ticaretin genişlemesine paralel olarak büyüme potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, bu sektörün karbon ayak izini azaltmaya yönelik hızlı tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır.
Uluslararası Ticaret ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
Birleşmi Milletler, ticareti; sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan kapsayıcı ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılması için itici bir güç olarak görüyor. Ticaret ülkelerin gelir yaratma kapasitesini artırıyor ve bu da sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için temel bir ön koşul.
Uluslararası Ticaretin Çevre Kirliliğine Etkileri
Dünya nüfusundaki artış ve ortalama gelirin neredeyse üç katına çıkması nedeniyle dünya ekonomisi özellikle son on yılda derinden değişti. Bu dönemde, bilgi teknolojilerindeki ve iletişimdeki gelişmelerin yanı sıra küresel ticaret ve yatırım önündeki engellerin azalması nedeniyle ülkelerin ekonomileri birbirleri ile her zamankinden daha fazla entegre oldu.
İklim Değişikliğinin Uluslararası Limanlara Etkileri
Uluslararası limanlar; dış ticaretin devamlılığı ve küresel ticarete dayalı kalkınma için kritik öneme sahiptir ve okyanusların sürdürülebilir kullanımı için hayati önem taşımaktadır. Limanlar ülkelerin küresel pazarlara ve tedarik zincirlerine erişimini sağlarken; balıkçılık, deniz kaynaklı enerji üretimi ve kıyı bölgelerindeki birçok ekonomik faaliyetin ayrılmaz bir parçasıdır.
Dijitalleşmenin Enerji ve Su Tüketimine Etkisi
Dünya genelinde daha fazla kişi, kurum ve kuruluş dijital hizmetlerden yararlandıkça, cihazlar ve bilgi teknolojileri altyapısıyla ilgili enerji ve su tüketimi de önemli ölçüde artmaktadır. Veri iletim ağları ve veri merkezlerinin yaşam döngüsü dikkate alındığında, enerji ve sera gazı emisyonlarının büyük kısmı kullanım aşamasından kaynaklanmaktadır.
Detaylı BilgiKüresel Ticarette Dijital Veri Sözlüğü
Ticarette, iki ticari taraf ve hizmet sağlayıcıları arasında çok sayıda bilgi nesnesi işlenmekte ve değiş tokuş edilmektedir. Bir bilgi nesnesi, bir sevkiyatın ağırlığı veya varış yerinin sokak adı gibi bir şeydir. Bu bilgi nesnelerinin çoğu hala elden ele dolaşan kilit belgelerde yer almaktadır.
Detaylı BilgiKonteyner Taşımacılığının Geleceğinde Dijitalleşmenin Önemi
Tedarik zincirlerinde süregelen aksaklıklar dijital standartlara duyulan ihtiyacın önemini vurgulamaktadır. Kağıt tabanlı ve manuel süreçler tedarik zincirlerini yavaşlatıyor.
Detaylı BilgiDijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması -DEPA
Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması (DEPA), Şili, Yeni Zelanda ve Singapur'un Dijital Ekonominin potansiyelinden yararlanarak daha küçük ekonomileri desteklemeyi ve daha fazla insanı ve KOBİ'yi küresel ekonomiye dahil etmek için daha fazla fırsat sağlamayı amaçlayan ortak çabalarından doğmuştur.
Detaylı BilgiKüresel Ticaretin Dijitalleşmesi Ne Sağlayacak?
Temel olarak, ticaretin dijitalleşmesi çok sayıda fayda sağlamakta ve daha verimli, kapsayıcı ve dayanıklı bir küresel ticaret sisteminin önünü açmaktadır. İşletme modellerinin basitleştirilmesi, risk ve genel maliyet unsurlarının azaltılması; yeni iş modellerini teşvik etme potansiyeline sahiptir.
Detaylı Bilgi