COP28: Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ve Küresel İklim Hedefleri
30 Kasım - 13 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai'de düzenlenen COP28 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı; Paris Anlaşması kapsamında düzenlenen ilk değerlendirme toplantısı oldu.
Süveyş Kanalı Krizi
Kasım 2023'te başlayan Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı krizi, malların serbest dolaşımını ve birbiri ile iç içe geçmiş küresel tedarik zincirleri dinamiklerini tehdit etmeye devam ediyor.
Küresel Tedarik Zincirlerinde İkiz Dönüşüm: Yeşil ve Dijital
Yeşil ve dijital dönüşümler bugüne kadar özellikle geç kalan ülkelerde paralel olarak gelişmiştir. Diğer taraftan yeşil ve dijital teknolojiler giderek daha fazla iç içe geçmektedir. UNCTAD’ın Temmuz 2023 tarihli politika notunda, küresel tedarik zincirlerinde bu ikiz geçişten yararlanma fırsatlarının yanı sıra, geç kalan ülkeler için yeşil dönüşüm ve dijitalleştirme seçenekleri incelenmiştir.
Bölgesel Ticaret Anlaşmaları'nın Dijitalleşme Üzerinde Etkileri
2010 yılından bu yana, bölgesel ticaret anlaşmaları (RTA'lar) e-ticaret ve dijital ticaret düzenlemelerini giderek daha fazla uygulamaya koymaktadır. Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması gibi son RTA'lar, e-ticaret ve dijital ticaretle ilgili bir bölüm de dahil olmak üzere daha önce olduğundan daha geniş bir yelpazede e-ticaret konularını kapsamaktadır.
Enerji Dönüşümünde Ekonominin Çeşitlendirilmesi
Enerji dönüşümü, ülkelere düşük karbonlu enerji üretimi yoluyla ekonomik çeşitlendirme potansiyeli sunarak, gelişmiş enerji erişimi ve yeşil büyüme fırsatları gibi olumlu sosyoekonomik sonuçlara kapı açmaktadır.
Emtia Bağımlılığında Beş Faktör
Tarım, enerji ve madencilik ürünleri küresel ticaretin temelini oluşturur, fakat bu ürünlere aşırı bağımlılık, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ekonomiyi savunmasız hale getirip insanları yoksulluğa sürükleyebilir.
Panama Kanalı'nda Yaşanan Sorunlar ve Uluslararası Ticaret Üzerindeki Etkileri
Kızıldeniz'deki son gelişmeler Panama Kanalı geçişlerinin de sıkıntıda olduğu bir döneme denk geldi. Panama Kanalı kuraklığın neden olduğu düşük su seviyeleriyle ciddi şekilde karşı karşıya. Panama Kanalı İdaresi su tasarrufu sağlamak için geçiş yapabilecek gemi sayısını azalttı.
COP28 ve Tarife Dışı Tedbirler
Sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun ortadan kaldırılması çabaları bağlamında iklim değişikliği tehdidine yönelik küresel müdahaleyi güçlendirmek amacıyla Aralık 2015’de imzalanan Paris Anlaşması’nda ‘’Anlaşmaya taraf ülkelerin her biri ulaşmayı amaçladığı ulusal katkıları hazırlar, tebliğ eder ve muhafaza eder.’’ şartı bulunmaktadır.
İklim Eylemi İçin Alınan Tarife Dışı Tedbirler
Küresel olarak, iklim değişikliğiyle ilgili 2366 Tarife Dışı Tedbir tespit edilmiştir. Bu rakam UNCTAD TRAINS veri tabanında yer alan 87969 tedbirin %2,6'sını oluşturmaktadır.
Düşük Karbon Ekonomisine Geçişte Yeşil Hidrojen
Sadece yenilenebilir enerjiden üretilen yeşil hidrojen, net sıfır küresel ekonomiye geçişte potansiyel bir faktör olarak hızla önem kazanmaktadır. Ağır sanayi, gemicilik, havacılık ve mevsimsel enerji depolama gibi yenilenebilir elektrik veya yakıtların doğrudan kullanımının teknik olarak uygulanabilir veya uygun maliyetli bir çözüm olmadığı enerji uygulamalarını karbondan arındırmak için bir çözüm sunmaktadır.
TradeTech: Ticaretin Dijital Dönüşümü ve Geleceği
Küresel ticaretin daha verimli, kapsayıcı ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlayan teknolojiler bütünü olan TradeTech'in getirileri; ticaretin kolaylaştırılmasından verimlilik kazanımlarına, maliyetlerin azaltılmasından daha fazla şeffaflığa ve tedarik zincirlerinin esnekliğine kadar çok yönlüdür.
Ticarette Küresel Veri Aktarımı ve Yasal Çerçevelerin Belirlenmesi
Dünya Ekonomik Forumu ve Dünya Ticaret Örgütü’nün ortak hazırladığı ‘’ The promise of TradeTech - Policy approaches to harness trade digitalization’’ yayımda; ticaretin dijitalleşmesini ve TradeTech'in geniş ölçekte kullanılmasını desteklemede ortaya konan beş yapı taşından birisi ‘’küresel veri iletimi ve yasal çerçevelerinin belirlenmesi’’ dir.