Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi – AfCFTA
AfCFTA - Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi anlaşması; Ocak 2021’de yürürlüğe girdi. 21 Mart 2018’de Afrika kıtasındaki hemen hemen tüm ülkeler; Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşmasını imzalayarak, taraf olan ülke sayısı bakımından dünyanın en büyük serbest ticaret alanını oluşturdu.
Distribütörlük Sözleşmeleri
Distribütörlük ilişkisi; üretim yapan ve dış pazarlara açılmak isteyen firmalar için uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisidir.
Mal Alım Satım Sözleşmeleri
İthalatçı ve ihracatçı arasındaki mal alım satımı ile ilgili pazarlık süreci tamamlandıktan sonra, en kritik aşamalardan birisi sözleşmenin hazırlanmasıdır. Herhangi bir uyuşmazlık halinde hukuki yollara başvurulduğunda; iyi hazırlanmış bir sözleşme haklılığın ispatı açısından büyük önem kazanır.
Teslim Şekilleri (INCOTERMS)
Teslim Şekilleri (INCOTERMS); Uluslararası Ticaret Odası (ICC–International Chamber of Commerce) tarafından, uluslararası taşımaya yönelik terimlerin açıklanması için oluşturduğu kurallar bütünüdür.
Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)
Mal Mukabili ödeme şeklinde ithalatçı; malları gümrükten çektikten ya da malın mülkiyeti kendisine geçtikten sonra ihracatçı firmaya ödemeyi gerçekleştirir. Alıcı için en cazip, satıcı için en riskli ödeme şeklidir.
Peşin Ödeme (Advance Payment)
Peşin ödeme ithalatçı açısından en riskli ödeme şeklidir. Malın mülkiyetini gösteren vesaik asılları ithalatçının eline geçmeden önce; ithalatçı firma ödemeyi ihracatçı firmaya gerçekleştirmiş olur.
Vesaik Mukabili Ödeme Şeklinde İhracatçı Firmalar Nelere Dikkat Etmeli?
Malın mülkiyetinin ödeme yapmadan veya poliçe kabulünde bulunmadan önce ithalatçı firmaya geçmesini önlemek için nelere dikkat edilmelidir?
Dış Ticarette Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Alternatif Yöntemler
Anlaşmazlıkların çözümü için izlenecek yol ve seçilecek yöntem konusunda karar verilirken taraflar için en önemli etkenler genellikle zaman ve maliyet olarak ön plana çıkar. Sorunların yargı aracılığı ile çözülmesi yani bir anlaşmazlık durumunda mahkemeye başvurulması hepimizin bildiği ve kullandığı hak arama araçlarından birisidir.
PESTEL Analizi ile Dış Ticarette Risklere Bakış
Uluslararası ticaret taraflara potansiyeli yüksek getiriler ve rekabet gücünü artırma fırsatları sunarken diğer taraftan -geniş bir yelpazede- risk unsurlarını da bünyesinde barındırır. Hiçbir dış ticaret işlemi; İhracatçı gönderdiği malın/hizmetin ödemesini almadan, İthalatçı ise ödemesini yaptığı malı/hizmeti teslim almadan, tamamlanmış sayılmaz.
Tarife Dışı Tedbirler Konusunda Veri Paylaşımı Yapan Kurumlar
Ürün ve üretim gereksinimleri için getirilen ticaretle ilgili düzenlemeler ve uygunluk kriterleri, kimin neyin ticaretini ne kadar yapabileceğini etkileyerek, ticareti giderek daha fazla zorlaştırmaya başlamıştır.
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication)
SWIFT, 1973 yılında önde gelen birkaç Avrupa ve Amerika bankasının girişimi ile ve 15 farklı ülkeden 239 bankanın desteği ile kurulmuştur. Merkezi Brüksel’dedir.
Ödeme Şekillerine Genel Bakış
Dış ticaret işlemlerinde alıcı ve satıcı sözleşme şartlarını oluştururlarken ödeme şeklini de belirlerler. Ödeme şeklinin belirlenmesinde pek çok faktör rol oynar.
Akreditif Kapsamında Havayolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Akreditif kapsamında yüklemesi yapılacak mallar hava yolu ile sevk edilecek ise taşıma belgesi olarak Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) düzenlenir. Hava Yolu Taşıma Belgesi (Air Waybill) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 23. maddesinde ve ISBP 821'in H1-E27 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Hangi Soruları Sormak Gerekir?
Konşimento (Bill of Lading) ile ilgili hususlar UCP 600'ün 20. maddesinde ve ISBP 821'in E1-E28 arasındaki paragraflarında kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. UCP 600 ve ISBP 821 kurallarına uygun Konşimento (Bill of Lading) hazırlamak için aşağıdaki soruların sorulması ve bu soruların cevaplarının bilinmesi önem taşır.
Detaylı BilgiAkreditif Kapsamında Konşimento (Bill of Lading) Hazırlarken Kontrol Listesi
Akreditif şartlarından limandan limana taşımayı içeren bir yükleme belgesi istenmesi durumunda Konşimento (Bill of Lading) düzenlenir. Akreditif kapsamında Konşimento (Bill of Lading) hazırlanırken aşağıdaki kontrol listesinin dikkate alınması Lehtar açısından Uygun İbraz (rezervsiz vesaik) yapabilmesi için önemlidir.
Detaylı BilgiLehtar (Beneficiary)
Lehine akreditif açılan ve ihracat işlemini gerçekleştirecek olan taraftır. Malların yüklemesini gerçekleştirdikten sonra, akreditif şartlarına uygun vesaik ibrazında bulunmak kaydıyla, akreditif şartlarında belirlenen zamanda ödemesini alır. Akreditif açılışları için kullanılan MT 700 SWIFT mesajında 59 - Beneficiary alanında yer alır.
Detaylı BilgiAmir (Applicant)
İthalat işlemini gerçekleştirecek olan ve akreditif açılışı için talimat veren taraftır. Akreditif açılışları için kullanılan MT 700 SWIFT mesajında 50 - Applicant alanında yer alır. Her ne kadar amir, akreditif açılışı ve varsa değişiklikleri için talimat veren ve ithalat işlemini gerçekleştiren taraf olsa da; akreditif işlemlerinde taraf kabul edilmez.
Detaylı Bilgi