Akreditifi İhracatçı Açısından Güvenli Kılan Unsurlar Nelerdir?
İhracatçı ve ithalatçı açısından ele alındığında; her bir ödeme şeklinin özellikleri ve beraberinde taşıdığı riskler ve avantajlar taraflar açısından farklılık gösterir. İhracatçı açısından hiç risk taşımayan ve en ideal ödeme şekli Peşin Ödeme iken; ithalatçı açısından Peşin Ödeme en riskli ödeme şeklidir.
Akreditif Vadesi (Expiry Date) ve İbraz Süresi (Presentation Period) - UCP 600 Kurallarına Göre Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akreditif açılışlarında kullanılan MT 700 SWIFT mesajında, lehtarın uygun vesaik ibrazı yapabilmesi için dikkate alması gereken iki önemli tarih/süre bulunur: Akreditif Vadesi (Expiry Date - 31D - Date and Place of Expiry Alanı) İbraz Süresi (Presentation Period - 48 - Period for Presentation in Days Alanı)
Akreditiflerde Kısmi Yükleme (Partial Shipment) Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
ICC kurallarına göre kısmi yükleme; akreditife konu olan malın birden fazla taşıma aracı ile (birden fazla kamyon, gemi, uçak vb...) alıcı tarafa sevk edilmesidir. Araçlar aynı gün aynı saatte yola çıkmış olsa dahi, eğer mallar birden fazla farklı araca yüklenerek sevk ediliyorsa kısmi sevkiyat olarak kabul edilir.
Akreditif çok temel ve geniş anlamda; ‘’ithalatçı (amir) ve ihracatçı (lehtar) arasında belirlenen şartların ihracatçı tarafından yerine getirilmesi koşuluyla; ithalatçının bankasının (Amir Banka) ihracatçıya karşı kesin ödeme taahhüdünü içeren bir anlaşma’’ olarak tanımlanabilir.