Tarihçiler, belgesel kredilerin ve bono, senet gibi finansal araçların kullanımının izini eski Mısır ve Babil'e kadar sürebilmişlerdir. Örneğin Babil'den gelen ve M.Ö. 3000 yıllarına ait tablet şeklindeki bir senet, ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu antik senet, belirli bir tarihte bir miktar ana paranın artı faiz ile birlikte geri ödenmesi için kullanılmıştır.
Akreditifi İhracatçı Açısından Güvenli Kılan Unsurlar
İhracatçı ve ithalatçı açısından ele alındığında; her bir ödeme şeklinin özellikleri ve beraberinde taşıdığı riskler ve avantajlar taraflar açısından farklılık gösterir. İhracatçı açısından hiç risk taşımayan ve en ideal ödeme şekli Peşin Ödeme iken; ithalatçı açısından Peşin Ödeme en riskli ödeme şeklidir.
Akreditif Vadesi (Expiry Date) ve İbraz Süresi (Presentation Period)
Lehtar akreditif şartlarına ve UCP 600 kurallarına uygun şekilde dört dörtlük vesaik hazırlasa dahi eğer yukarıdaki tarihlerden birisinin yüklediği sorumlukları yerine getirememiş ise vesaik her şartta rezervli olacaktır.
ICC kurallarına göre kısmi yükleme; akreditife konu olan malın birden fazla taşıma aracı ile (birden fazla kamyon, gemi, uçak vb...) alıcı tarafa sevk edilmesidir. Araçlar aynı gün aynı saatte yola çıkmış olsa dahi, eğer mallar birden fazla farklı araca yüklenerek sevk ediliyorsa kısmi sevkiyat olarak kabul edilir.
Akreditif çok temel ve geniş anlamda; ‘’ithalatçı (amir) ve ihracatçı (lehtar) arasında belirlenen şartların ihracatçı tarafından yerine getirilmesi koşuluyla; ithalatçının bankasının (Amir Banka) ihracatçıya karşı kesin ödeme taahhüdünü içeren bir anlaşma’’ olarak tanımlanabilir.