Malın Mülkiyeti Kavramı
Dış ticaret işlemlerinde önemli kavramlardan birisi malın mülkiyeti kavramıdır.
Yüklemeye konu mallara ilişkin belgeler yani vesaik (fatura, yükleme belgesi, sigorta poliçesi ile malın cinsine ve tarafların ülkelerinin gümrük mevzuatlarına ve kambiyo rejimlerine bağlı olarak çeşitlilik gösteren diğer belgeler…) aslında malların mülkiyetini temsil eder ve vesaik asılları ihracatçı firmadan ithalatçı firmaya fiziki olarak geçtiğinde, bir nevi malın mülkiyeti de el değiştirmiş ve ihracatçı firmadan ithalatçı firmaya geçmiş sayılabilir. Çünkü ithalatçı firma vesaik asılları elinde olduğunda teknik olarak malları gümrükten çekebilecek durumdadır.
Malın mülkiyeti ve fiziksel olarak kimin kontrolünde olduğu:
- Ödeme şeklinden
- Teslim şeklinden
- Ödemenin yapılıp yapılmadığından
Malın mülkiyetinin ihracatçıda mı ithalatçı da mı olduğu, ödeme şeklinden ve ödemenin gerçekleşip gerçekleşmediğinden bağımsızdır.
Örneğin Vesaik Mukabili bir işlemde vesaik asıllarının ithalatçı firmaya teslimi, ödeme karşılığında gerçekleşir. Ancak vesaik asılları yanlışlıkla ithalatçının bankası yerine ithalatçının adresine gönderildiğinde ithalatçı firma ödemeyi gerçekleştirse de gerçekleştirmese de malları gümrükten çekebilecek konuma gelmiş olacaktır.
Ticari ilişkide hangi teslim şeklinin kullanıldığından bağımsızdır çünkü; INCOTERMS kuralları malın mülkiyeti ile ilgilenmez ve teslim şekillerinde bu konuda herhangi bir düzenleme yoktur.