31.12.2023
Lehtar (Beneficiary)
Lehine akreditif açılan ve ihracat işlemini gerçekleştirecek olan taraftır. Malların yüklemesini gerçekleştirdikten sonra, akreditif şartlarına uygun vesaik ibrazında bulunmak kaydıyla, akreditif şartlarında belirlenen zamanda ödemesini alır. Akreditif açılışları için kullanılan MT 700 SWIFT mesajında 59 - Beneficiary alanında yer alır.
UCP 600'ün 2.maddesinde Lehtar aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:
''Beneficiary (Lehtar), lehine akreditif açılan taraf anlamına gelir.''
Akreditifi lehtar için güvenli bir ödeme şekli kılan iki temel unsur aşağıda yer almaktadır:
- Amir Banka'nın Ödeme Yükümlülüğünün Geri Dönülemez Olması
- Amir Banka'nın Kesin Ödeme Yükümlülüğü
Akreditif bir kez açıldıktan sonra;
- Amir Banka,
- Lehtar
- Teyit Bankası’nın (var ise)
onayı olmadan akreditif iptal edilemez veya şartları değiştirilemez.
Aynı şekilde Amir Banka akreditifi açtıktan sonra; lehtar ve/veya Teyit Bankası’nın onayı ve rızası olmadan;
- Akreditifi iptal etmek
- Akreditif tutarını azaltmak
- Akreditif şartlarını değiştirmek
- İhracatçı tarafından ibraz edilen uygun belgeleri kabul etmemek/ödememek
vb... haklara sahip değildir.
Yine Lehtar tarafından uygun ibraz bir kez yapıldıktan sonra Amir Banka ve var ise Teyit Bankası için kesin ödeme yükümlülüğü doğar. Burada en önemli nokta; lehtar yüklemeyi gerçekleştirip akreditif şartlarına uygun belgeleri Amir Banka ve var ise Teyit Bankası’na ibraz ettiğinde, Amir ödemeyi yapacak durumda olmasa, yapmak istemese ya da ödemeyi geciktirmek istese dahi, Amir'den bağımsı olarak Amir Banka’nın ve var ise Teyit Bankası’nın kesin bir şekilde ihracatçı firmaya ödeme yapmakla yükümlü olmasıdır.
Diğer taraftan Amir Banka ve var ise Teyit Bankası’nın kesin ödeme yükümlülüğü için ön koşul, ihracatçı tarafından ''Uygun İbraz'' yapılmasıdır.
Uygun İbraz; akreditif şartlarında ibrazı istenen belgelerin, akreditif şartlarına, UCP 600 kurallarına ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak ve akreditif şartlarında istenen süreler içerisinde Amir Banka veya Teyit Bankası’na sunulmasıdır.
Burada önemli olan nokta; belgelerin eksiksiz ve istenen sayıda olması, şekil şartı bakımından belge özelinde UCP 600’de açıklanan özelliklere sahip olması ve belgelerin kendi içerisinde çelişkili olmamasıdır.
Uygun ibraz ile ilgili bir diğer önemli husus ise, ibrazın akreditif vadesi ve akreditifte belirtilen süreler içerisinde gerçekleştirilmesi ve yüklemenin akreditifte belirtilen en son yükleme tarihine kadar yapılmış olmasıdır.