Gümrük Tarife İstatistik Kodlarında Değişiklik
Dünya Gümrük Organizasyonu tarafından güncellenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Cetvelinin yedinci versiyonu (HS 2022), 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. HS2022, çok çeşitli ürün gruplarını içeren toplam 351 değişiklik seti ile önemli yenilikler getirmiştir.
Küresel endişe yaratan çevresel ve sosyal konular dikkate alınarak, mevcut ticarete uyum ve yeni ürün akışlarının sisteme dahil edilmesi, HS 2022’de öne çıkan değişiklikler arasında.
Değişen ticaret modellerini ayırt etmek için 2022 sürümünde bir dizi yüksek profilli ürün akışına görünürlük sunulacak.
Örneğin yaygın olarak e-atık olarak adlandırılan elektrikli ve elektronik atık, önemli politika endişeleri ve yüksek bir ticaret değeri sunan bir ürün sınıfı. Bu nedenle HS 2022, ülkelere Basel Sözleşmesi kapsamındaki çalışmalarında yardımcı olmak amacıyla bu ürünleri sınıflandırmada özel düzenlemeler getirmiştir.
Yeni tütün ve nikotin bazlı ürünlerin sınıflandırılmasının zorlukları, ticaret istatistiklerinde görünürlük eksikliği ve bu ticaretin parasal değerinin çok yüksek olmasından dolayı bu ürün grubu için de yeni düzenlemeler yapılmıştır.
İnsansız hava araçları ve akıllı telefonlar için yapılan düzenlemeler ile bu çok işlevli cihazların mevcut başlık sınıflandırması netleştirilmiş ve kendi alt başlıklarında yeni alt kırılımlar getirilmiştir.
70.19 pozisyonunun cam elyafları ve bunlardan mamul eşya alt pozisyonları ve metal şekillendirme makinaları için 84.62 pozisyonu için de kapsamlı düzenlemeler yapılmıştır. Bu değişikliklere, bir önceki versiyonda mevcut alt başlıkların bu sektörlerdeki teknolojik gelişmeleri yeterince yansıtmaması ve endüstriler için önemli olan ticaret istatistiklerinin sağlıklı yapılamaması nedeniyle ihtiyaç duyulmuştur.
Çok amaçlı kullanılan ara montaj ürünlerinin sınıflandırılmasında da değişikliğe gidilmiştir. Örneğin düz panel ekran modülleri başlı başına bir ürün olarak sınıflandırılacak ve bu modüllerin nihai kullanım tanımlama gerekliliği ortadan kaldırılarak bu modüllerin sınıflandırılması kolaylaşacaktır.
Sağlık ve güvenlik ile ilgili ürün grupları da değişiklik yapılan kalemlerdendir. Salgınlarda bulaşıcı hastalıkların hızlı teşhisine yönelik araçların sınıflandırılmasında yaşanan gecikmelerin tehlikeleri kabul edilmiş ve bu ürünlerin sınıflandırılmasını basitleştirmek için bu tür teşhis kitlerine ilişkin maddelerde değişikliklere gidilmiştir.
Tıbbi araştırmaları kolaylaştırmaya yönelik olarak; plasebolardaki bileşenler hakkında bilgi olmadan sınıflandırma mümkün kılınmış ve klinik deney kitleri için yeni şartlar getirilmiştir. Hücre kültürleri ve hücre tedavisi, yeni ve özel hükümler kazanmış ürün sınıflarına dahil edilmiştir.
Toksinlerden, laboratuvar ekipmanlarına uzanan geniş bir yelpazede özellikle çift kullanımlı ürünler, insan güvenliği göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmiştir.
Toplumun korunması ve terörle mücadele, gümrüklerin sorumlulukları arasındadır ve radyoaktif malzemeler ve biyolojik güvenlik kabinleri gibi yetkisiz kullanım için yönlendirilebilecek çift kullanımlı mallar ve ayrıca fünyeler gibi el yapımı patlayıcı cihazların yapımı için gerekli öğeler için birçok yeni alt başlık oluşturulmuştur.
Çeşitli Sözleşmeler kapsamında özel olarak kontrol edilen ürün gruplarında da güncelleme yapılmıştır. Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında kontrol edilen belirli kimyasallar, Rotterdam Sözleşmesi kapsamında kontrol edilen belirli tehlikeli kimyasallar ve Stockholm Sözleşmesi kapsamında kontrol edilen belirli kalıcı organik kirleticiler (POP’lar) için yeni alt başlıklar eklenmiştir. Ayrıca, Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulunun (INCB) talebi üzerine, fentaniller ve türevlerinin yanı sıra iki fentanil öncüsünün izlenmesi ve kontrolü için yeni alt başlıklar getirilmiştir.