16.02.2024
LEI - Tüzel Kişilik Kimlik Kodu
Geçmişte, tüzel kişilikleri küresel düzeyde doğru bir şekilde tanımlamak karmaşık bir işti ve ciddi bir zaman, para ve kaynak yatırımı gerektiriyordu. Bunun nedeni, ihtiyaç duyulan tüm temel bilgileri sağlayan tek, açık ve güncel bir veri tabanının bulunmamasıydı.
Her işletmenin arkasında tek ve benzersiz bir kimlik olsaydı hayat daha kolay olurdu. Bu noktada Tüzel Kişi Kimlik Kodları - veya LEI'ler - devreye girmektedir. Tüzel Kişi Kimlik Kodu (LEI), Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 17442 standardını temel alan 20 karakterli, alfa nümerik bir koddur. Tüzel kişilerin açık ve benzersiz bir şekilde tanımlanmasını sağlayan temel referans bilgilerine bağlanır. Her LEI bir tüzel kişinin sahiplik yapısı hakkında bilgi içerir ve böylece 'kim kimdir' ve 'kim kime sahiptir' sorularını yanıtlar. Basitçe ifade etmek gerekirse; kamuya açık LEI veri havuzu, global pazarda şeffaflığı büyük ölçüde artıran global bir dizin olarak kabul edilebilir. Çalışma şekli basittir. İşletmeler yetkili kurumlara başvurarak ISO tarafından geliştirilen bir standart temelinde yirmi basamaklı benzersiz bir kod alır. Bu LEI'dir.
LEI, bir şirketin adı veya sahibinin kim olduğu gibi temel referans bilgilerine ulaşılmasını dolayısıyla tüzel kişilerin net bir şekilde tespit edilmesini mümkün kılar. Referans verileri üçüncü taraf kaynaklara göre doğrulanır ve ardından herkesin kullanımı için çevrimiçi olarak hizmete sunulur. LEI'ler, standartlaştırılmış bir yaklaşımla dağınık bilgilerin yerine geçerek ticari işlemlerdeki karmaşıklığı ortadan kaldırır.
LEI'ler, tüm işletmelerin yararlanabileceği benzersiz tüzel kişi kimliği için doğru ve şeffaf bir veri tabanı oluşturur ve işletmelerin maliyetleri azaltmasına, operasyonları hızlandırmasına ve global pazarda daha derinlemesine bilgi edinmesine olanak tanımaktadır. G20 ve Finansal İstikrar Kurulu tarafından yürütülen LEI girişimi, kamu-özel sektör ortaklıklarına açıktır.
Global Legal Entity Identifier Foundation(GLEIF)'nın rolü ise global LEI'leri hayata geçirmektir.
GLEIF; LEI Düzenleyici Gözetim Komitesi tarafından desteklenen ve denetlenen, dünyanın dört bir yanından kamu otoritelerini temsil eden, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Bu verilerin herkesin kullanımına hazır ve kolay erişilebilir olmasını sağlamak için gereken teknik altyapıyı ücretsiz olarak sağlayarak LEI'lerin uygulanmasını ve kullanımını destekler.
GELIF; yerel piyasalar hakkında derinlemesine bilgi sahibi olan LEI tahsis eden kurumlarla ortaklık kurarak veri tabanlarının her zaman doğru olmasını sağlamakla sorumludur.
LEI'lere www.gleif.org adresinden kolay bir şekilde ulaşılabilir.