Küresel Ticaretin Dijitalleşmesi Ne Sağlayacak?
Temel olarak, ticaretin dijitalleşmesi çok sayıda fayda sağlamakta ve daha verimli, kapsayıcı ve dayanıklı bir küresel ticaret sisteminin önünü açmaktadır. İşletme modellerinin basitleştirilmesi, risk ve genel maliyet unsurlarının azaltılması; yeni iş modellerini teşvik etme potansiyeline sahiptir. Ayrıca ESG ve sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirebilir ve küresel düzeyde katılımı teşvik etmenin yanı sıra ticaret ve KOBİ finansman açıklarını azaltabilir. Bu da KOBİ'ler de dahil olmak üzere küresel piyasalarda daha etkin bir rekabet ortamı yaratabilir ve nihayetinde ekonomik büyümeyi destekleyebilir.
Kağıtsız ortamda gerçekleştirilebilecek bir ticaret için uygun yasal düzenleme yapılması durumunda yaşanacak dönüşüm aşağıdaki başlıklarda özetlenmiştir.
Paydaşlar arasında şeffaflık ve işbirliği
Dijital bir ticaret ekosistemi, KOBİ'ler tarafından kullanılanlar da dahil olmak üzere tüm ticaret ve ilgili sistemler arasında karşılıklı çalışabilirliği mümkün kılacaktır. Ayrıca, dijital kayıtlar gümrük, liman, nakliye ve lojistik yönetim sistemleri gibi diğer dijital sistemlerle entegre edilebilir.
Bazı ülkeler elektronik ticaret belgelerini tanımak için yerel yasalara sahip olsa da, bu belgeler ve mevzuat, küresel ticaretin dijitalleşmesinin gerektirdiği gibi, diğer yargı alanlarındaki belgelerle uyumlu ve birlikte çalışabilir olmayabilir.
Bu entegrasyon ile birlikte süreçler otomatikleşebilir, kesintisiz veri alışverişi ve gerçek zamanlı bilgi paylaşımı mümkün olabilir. Sonuç, tüm ticaret ekosisteminde gelişmiş işbirliği ve artan operasyonel verimlilik olacaktır.
Ekonomik büyüme ve artan rekabet gücü
Kapsamlı ve uluslararası kabul görmüş bir düzenleyici çerçeve, geçerlilik ve uygulanabilirlik ile ilgili tüm tereddüt ve belirsizlikleri azaltacaktır.
Böylece KOBİ'ler de dahil olmak üzere işletmelerin uluslararası ticarete katılmaları ve küresel pazarlara erişmeleri kolaylaşacaktır.
Sınır ötesi kağıtsız ticaret için güvenli bir yasal çerçeve sayesinde yerli sanayiler canlanacak, ticari ilişkiler gelişecek ve yabancı yatırımlar çekilerek yurtiçi gayrisafi milli hasıla (GSYH) artacaktır.
Küresel ticarette esnekliği ve verimliliği artıran daha hızlı, daha güvenli ve kolaylaştırılmış ticaret
Geleneksel ticaret çok sayıda kağıt belge ve süreç içerir.
Dijitalleşme; elle taşıma, kurye hizmetleri ve belgelerin kaybolması veya yanlış bir yere teslim edilmesinden kaynaklanan gecikmelerle ilişkili zaman ve maliyeti azaltacaktır.
Dijital kayıtlar anında ve sorunsuz bir şekilde iletilebilecek, doğrulanabilecek, erişilebilecek ve saklanabilecek, bunun sonucunda da işlemler daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.
McKinsey'e göre, ticari dokümantasyon maliyetlerinin %10 ila %30'unu oluşturan konşimentoların dijitalleştirilmesi, doğrudan maliyetlerde 6,5 milyar dolar tasarruf sağlayabilir ve küresel ticarette 30 milyar dolar ila 40 milyar dolar arasında bir artış sağlayabilir.
Denetlenebilir işlem takibi sayesinde tedarik zincirlerinde şeffaf çevresel, sosyal ve yönetişim uygulamaları
Tedarik zincirlerinde şeffaflığın artırılması dolandırıcılık ve kara para aklama riskini azaltacak ve aynı zamanda belgelerin gerçekliğini ve bütünlüğünü doğrulama sürecini basitleştirecektir.
İşlemlerin şeffaf ve denetlenebilir olması, ticaret akışlarının izlenebilirliğini ve güvenilirliğini mümkün kılacaktır. Bu sayede çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) taahhütlerinin doğrulanabilir kanıtlarla izlenebilmesi sağlanabilecektir.
Aynı zamanda tedarik zincirindeki sorunların ve iyileştirmeye açık potansiyel alanların belirlenmesine ve ele alınmasına da yardımcı olabilir. Sonuçta ortaya çıkan gelişmiş ticaret ve tedarik zincirinin izlenebilirliği, hükümet ve düzenleyici otoritelerden kaynaklanan politika programları ve önceliklerine yönelik uygulamaların iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.
Finansman erişiminin artması
Dijitalleşmenin sağladığı daha fazla şeffaflık ve izlenebilirlik, finansörler için daha fazla güven sağlayıp riskleri azaltarak küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) de dahil olmak üzere finansmana erişimi artırabilir.
Ticaretin dijitalleşmesi, hem ticaret hem de tedarik zinciri finansmanında mevcut finansman ürünlerini geliştirecektir.
Ayrıca Derinlemesine Tedarik Zinciri Finansmanı (Deep-Tier Supply Chain Finance) gibi yeni finansman çözümlerinin geliştirilmesi için sağlam bir çerçeve sağlayacaktır.
Finansmana erişimin artması KOBİ'lerin işlerini büyütmelerini, büyüme fırsatlarını yakalamalarını ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalarını sağlayacaktır.
Kaynak: Asian Development Bank - Driving Digitalization of Global Trade: UNCITRAL Model Law on Electronic Transferable Records