01.07.2024
Konteyner Taşımacılığının Geleceğinde Dijitalleşmenin Önemi
Tedarik zincirlerinde süregelen aksaklıklar dijital standartlara duyulan ihtiyacın önemini vurgulamaktadır. Kağıt tabanlı ve manuel süreçler tedarik zincirlerini yavaşlatıyor.
Birçok sektör analisti, talep artışının çift haneli rakamlara ulaşacağını ve sevkiyatların ne kadar sürede yapılacağına dair belirsizliğin önümüzdeki dönemde de küresel tedarik zincirlerini zorlamaya devam edeceğini öngörmektedir.
Tedarik zincirlerinde siparişlerin daha erken ve daha büyük hacimlerde verilmesi depolarda ve antrepolarda darboğazlar yaratıyor. Konteynerler daha uzun süre boşaltılmadan bekletiliyor ve tekrar dolaşıma girmesi daha uzun sürüyor.
Ortada bir dizi sorun olsa da, tedarik zinciri lojistiğinin mevcut durumu, hala büyük ölçüde manuel ve kağıt tabanlı süreçlere dayanan konteyner taşımacılığının mevcut durumu nedeniyle daha da kötüleşmektedir. Bu noktada dijital olgunluk eksikliği konteyner izlenebilirliğini azaltıyor, bu da yüksek maliyetli verimsizlikler yaratıyor ve konteynerin uçtan uca yolculuğu boyunca gereksiz gecikmelere neden oluyor.
Örneğin konşimento konusu ele alınırsa; 2021 yılı sonunda okyanus taşımacıları tarafından düzenlenen 45 milyon konşimentonun yalnızca %1,2'si elektronik konşimento (eBL) idi.
Konteynerler bir araçtan diğerine, karadan denize ve bir ülkeden diğerine geçerken kağıt konşimentolar da hala elden ele dolaşıyor.
COVID-19 salgınının başlangıcında yükler limanlarda mahsur kalmış, ertelenen uçuşlar nedeniyle evrakların teslim edilmesini bekliyordu. Elektronik konşimentonun (eBL) hakim konşimento formatı olması bu tür gecikmeleri azaltacak veya ortadan kaldıracaktır.
Diğer taraftan örneğin her yıl soğutuculu konteynerlerin yolculukları boyunca etkin bir şekilde izlenememesi nedeniyle soğuk zincir lojistiğine bağımlı şirketlerin büyük kayıplar yaşadığı da bir gerçektir.
Şu anda kargo sahiplerinin konteynerlerin nerede olduğunu takip etmesi ve içeriklerinin durumunu uçtan uca yönetmesi zordur. Yolculuk boyunca konteyner verilerinin kesintisiz akışını sağlamak için "akıllı konteynerler" için IoT (Nesnelerin İnterneti) çözümlerine ihtiyaç vardır. Bu da nihayetinde bozulabilir ürünlerin kalitesinin sürekli olarak uzaktan izlenmesine ve kontrol edilmesine olanak sağlayacaktır.
Bunlar, dijitalleşmenin konteyner taşımacılığı sektörünü nasıl dönüştüreceğine ve benzeri görülmemiş düzeyde verimlilik, yenilikçilik ve müşterilere yönelik fayda sağlayacağına dair pek çok örnekten sadece ikisi.
Dijitalleşme aynı zamanda kağıt ve atıkların azaltılmasından yakıt tüketimi ve sera gazı (GHG) emisyonlarının düşürülmesine kadar sürdürülebilirliğin artırılmasına da önemli bir katkıda bulunuyor.
Ancak tedarik zincirini uçtan uca dijitalleştirmek için BT çözümlerinin zincirdeki her halkada birlikte çalışabilir olması gerekir. Bu da dijital standartların yaygın bir şekilde benimsenmesini gerektirir.
Kaynak: Dijital Konteyner Taşımacılığı Derneği (Digital Container Shipping Association – DCSA) - E-Book- Disruption and the case for digital standards