16.02.2024
ICC’nin Dijital Standartlar Girişimi (The ICC Digital Standards Initiative)
Küresel ticaretin %90'ından fazlasında ticaret ve tedarik zinciri verileri kağıt ortamında (fiziksel veya pdf) tutulmakta, mal ve hizmetlerin son tüketiciye ulaşmadan önce sınırları her geçişinde çoğaltılmaktadır.
Bu verilerin manuel olarak çıkarılması, doğrulanması ve çoğu birbiriyle bağlantı halinde olmayan BT sistemlerine girilmesi gerekir. Bu süreç:
- hatalara, tutarsızlıklara ve sahtekarlıklara açıktır
- zaman alıcı ve maliyetlidir
- çevresel açıdan verimsizdir
İşletmelerde ve tedarik zincirlerinde ticaretin dijitalleştirilmesinin önündeki temel engeller
Ülkeler, Devredilebilir Elektronik Kayıtları (Electronic Transferable Record - ETR) kanunlaştırarak yasal kesinlik ve tanınma sağlayacak düzenleyici reform çalışmalarının farklı aşamalarındadır.
Sınıflandırmalar, standartlar ve teknolojiler; dijitalleşme konusunda uyumun olduğu yerlerde bile ticaret sistemi genelinde büyük farklılıklar göstermektedir.
Dijital ağlar oluşturulmuş ve ekonomik verimlilik sağlanmış olsa da, "dijital adaları" birbirine bağlayacak yerleşik araçlar bulunmamaktadır.
ICC Dijital Standartlar Girişimi (DSI); dinamik, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin kilit bir unsuru olarak küresel olarak uyumlaştırılmış, dijitalleştirilmiş bir ticaret ortamının gelişimini hızlandırmayı amaçlamaktadır.
Merkezi Singapur'da bulunan ICC Dijital Standartlar Girişimi (DSI), ICC'nin yönetmeliklerine uygun olarak ve Singapur Hükümeti, Asya Kalkınma Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Gümrük Örgütü dahil olmak üzere hükümetlerden ve uluslararası kuruluşlardan politika yapıcılardan oluşan bir Yönetim Kurulu rehberliğinde faaliyet göstermektedir. Yasal ve yapısal reformları ilerletmek için kamu sektörünü devreye sokmakta ve özel sektörü benimseme, uygulama ve kapasite geliştirme konularında harekete geçirmektedir.
ICC Dijital Standartlar Girişimi, aşağıdaki temel ilkelere bağlı kalarak küresel ticaret sistemini birleştirmeyi ve dijitalleştirmeyi hedeflemektedir:
Standartlar: Farklı ağlar ve platformlar arasında birlikte çalışılabilirliğin kolaylaştırılması için dijital ticaret belgeleri ve verilerine yönelik küresel bir standartlar temelinin geliştirilmesini sağlamak.
Güven: Tüm ticaret ekosisteminde ölçülebilir dijital güven sağlamak için teknoloji ilkeleri ve uygulamalarına yönelik çerçeveler geliştirmek.
Yasal Çerçeve: Dünya çapında yasal reformların ve etkin politika ortamlarının oluşturulmasını teşvik etmek ve benimsenmesini sağlamak
Kapasite: Dijital ticaret için gerekli kapasiteyi oluşturmak üzere kamu ve özel sektörün katılımını sağlamak, onları eğitmek ve kilit kaldıraç noktalarında dijitalleşmenin temellerini atmak için işbirliği yapmak.
Diğer taraftan DSI Yasal Reform Danışma Kurulu (LRAB), DSI'nın yasal reform konusundaki görüşlerini hükümetler, endüstri birlikleri, çok taraflı kuruluşlar ve bölgesel ekonomik topluluklar arasında yaygınlaştırılması için çalışmaktadır.
DSI, dijital ticareti uygulamak ve bundan faydalanmak için gerekli insan kapasitesini oluşturmak üzere hükümetlerle birlikte çalışmaktadır.
İzleme Komisyonu, yargı alanlarının UNCITRAL Elektronik Transfer Edilebilir Kayıtlar Model Yasasını (MLETR) benimseme konusundaki ilerlemelerini takip etmektedir.
5 yıl içinde küresel ticaretin %70-80'inin dijitalleşmesi vizyonu
Tüm kilit tedarik zinciri ve ticaret belgeleri, veri alışverişini ve toplu verilerin paylaşımını kolaylaştıran ticaret platformlarında onaylanarak, uzlaşılmış veri setlerine dijitalleştirilecek.