02.06.2024
Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması -DEPA
Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması (DEPA), Şili, Yeni Zelanda ve Singapur'un Dijital Ekonominin potansiyelinden yararlanarak daha küçük ekonomileri desteklemeyi ve daha fazla insanı ve KOBİ'yi küresel ekonomiye dahil etmek için daha fazla fırsat sağlamayı amaçlayan ortak çabalarından doğmuştur.
Anlaşmanın temel amacı, taraf ülkeleri dijital ekonomi alanında destekleyecek temel kuralları belirlemektir. Bu kurallar sadece şirketlerin dijital hizmet ve ürünlerini ihraç edebilecekleri bir çerçevenin oluşturulmasını değil, aynı zamanda kapsayıcı ekonomik kalkınma yoluyla toplumun geneline hizmet eden teknolojik bağlamda yeni konuların keşfedilmesini de içermektedir.
Şili, Yeni Zelanda ve Singapur anlaşmayı 12 Haziran 2020 tarihinde internet üzerinden düzenlenen bir törenle imzalamıştır. Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması 23 Kasım 2021 tarihinde Şili'de yürürlüğe girmiştir.
22 Mayıs 2022 tarihinde Kanada’nın Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması'na (DEPA) katılımı için müzakerelerin başlatılmasına yönelik resmi bir talepte bulunulduğu duyuruldu.
8 Haziran 2023 tarihinde, Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması (DEPA) üyeleri Şili, Yeni Zelanda ve Singapur; Paris'te Güney Koreli meslektaşlarıyla bir araya gelerek Güney Kore'nin anlaşmaya katılımı için yürütülen müzakerelerin önemli ölçüde tamamlandığını duyurdular.
DEPA Üyeleri, 6 Ekim 2023 Cuma günü, Yeni Zelanda tarafından koordine edilecek olan Kosta Rika'nın katılımı için bir Çalışma Grubu kurulmasına karar verdi.
28 Şubat 2024 tarihinde, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) 13. Bakanlar Konferansı çerçevesinde, El Salvador Hükümeti Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması'nın bir parçası olma konusundaki ilgisini resmileştirdi.
DEPA uçtan uca kesintisiz dijital ticareti kolaylaştırmayı, güvenilir veri akışını sağlamayı ve dijital sistemde güven tesis etmeyi hedeflemektedir.
DEPA uçtan uca dijital ticareti kolaylaştırmak için; karşılıklı olarak tanınabilir, güvenli ve emniyetli dijital kimlikler geliştirmeyi, benzer e-fatura standartları kullanarak daha kısa faturalandırma süresi, daha hızlı ödeme ve maliyet tasarrufu sağlamayı, kağıtsız ticaret ortamı yaratarak ile belgelerin iletilmesi ve kargo işlemlerinin tamamlanması için gereken süreyi kısaltmayı ve işletme maliyetlerini düşürmeyi hedeflemektedir. Güvenilir veri akışını sağlamak için; uluslararası düzenlemelere uygun olarak sınır ötesine aktarılan kişisel verilerin korunmasına yönelik mekanizmalar geliştirmekte, başta KOBİ’ler olmak üzere işletmeler için yeni fırsatlar yaratmak amacıyla açık devlet verilerine erişimin ve bunların kullanımının yaygınlaştırılmasını ve sınır ötesi veri odaklı inovasyonu teşvik ederek yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.