Sorularla INCOTERMS 2020
INCOTERMS ilk kez 1936 yılında yayınlamış ve 1953, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000,2010 ve son olarak da 2019’da tekrar revize edilerek (INCOTERMS 2020 ismiyle güncellendi) günümüze kadar gelmiştir. En son versiyonu INCOTERMS 2020’dir.
C Grubu Teslim Şekilleriyle İlgili Ortak Yanılgı Nedir?
INCOTERMS kuralları çerçevesinde Teslim (Delivery) ifadesi; mallara ilişkin hasar ve ziya riskinin satıcıdan alıcıya geçtiği anı belirlemek için kullanılır.
D Grubu Teslim Şekillerinde Teslim Yeri Neresidir?
DAP, DPU ve DDP teslim şekillerinde teslim noktası; satıcının veya taşıyıcının malları taşıyacağı varış noktası ile aynıdır. Yani hasar riski alıcıdan satıcıya bu noktada geçer ancak bu nokta diğer taraftan taşıma döngüsünün en son noktalarındandır.
F Grubu Teslim Şekillerinde Teslim Yeri Neresidir?
FOB teslim şeklinde satıcı; teslim şeklinin devamında belirtilen yükleme limanında ve alıcı tarafından belirlenen gemi üzerinde malların yüklenmesiyle birlikte teslimi gerçekleştirmiş olur. Yani malların gemiye yüklenmesiyle birlikte hasar riski satıcıdan alıcıya geçmiş olur.
Distribütörlük Sözleşmeleri
Distribütörlük ilişkisi; üretim yapan ve dış pazarlara açılmak isteyen firmalar için uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisidir.
Mal Alım Satım Sözleşmeleri
İthalatçı ve ihracatçı arasındaki mal alım satımı ile ilgili pazarlık süreci tamamlandıktan sonra, en kritik aşamalardan birisi sözleşmenin hazırlanmasıdır. Herhangi bir uyuşmazlık halinde hukuki yollara başvurulduğunda; iyi hazırlanmış bir sözleşme haklılığın ispatı açısından büyük önem kazanır.
Teslim Şekilleri (INCOTERMS)
Teslim Şekilleri (INCOTERMS); Uluslararası Ticaret Odası (ICC–International Chamber of Commerce) tarafından, uluslararası taşımaya yönelik terimlerin açıklanması için oluşturduğu kurallar bütünüdür.
Dış Ticarette Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Alternatif Yöntemler
Anlaşmazlıkların çözümü için izlenecek yol ve seçilecek yöntem konusunda karar verilirken taraflar için en önemli etkenler genellikle zaman ve maliyet olarak ön plana çıkar. Sorunların yargı aracılığı ile çözülmesi yani bir anlaşmazlık durumunda mahkemeye başvurulması hepimizin bildiği ve kullandığı hak arama araçlarından birisidir.