02.12.2023
Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)
Mal Mukabili ödeme şeklinde ithalatçı; malları gümrükten çektikten ya da malın mülkiyeti kendisine geçtikten sonra ihracatçı firmaya ödemeyi gerçekleştirir.
Alıcı için en cazip, satıcı için en riskli ödeme şeklidir.
Mal Mukabili ödeme şeklinde ihracatçı, mal bedelini henüz hesaplarında görmeden vesaik asıllarını ithalatçı firmaya gönderir/teslim ettirir.
Vesaik asılları araya bankalar girmeksizin ihracatçı ve ithalatçı arasında tercih edecekleri herhangi bir yöntemle el değiştirir. (Kurye ile doğrudan ithalatçıya gönderme, elden teslim, nakliyeci ile gönderme vb...)
Mal Mukabili ödeme şekli ithalatçı açısından en güvenli ödeme şeklidir. Malları gümrükten çekebilmek için ihtiyaç duyduğu vesaik asılları; ödemeyi gerçekleştirmeden önce ithalatçının eline geçmiş olur. İthalatçı firma malların mülkiyetini elde ettikten sonra; ihracatçı ile anlaştıkları vadede ödemeyi gerçekleştirir.
Kullanım Alanları
Mal mukabili ödeme şekli daha çok birbirlerini iyi tanıyan ve uzun bir ticari ilişkiden sonra aralarında güven oluşmuş ithalatçı ve ihracatçı firmalar arasında kullanılır.
İhracatçının ülkesinin ekonomik ve siyasi yönden pazarlık gücünün olmadığı durumlarda ithalatçı firma kendisi için en uygun ödeme yöntemi olan mal mukabili ödeme şeklinde ısrar edebilir.
İhracatçı firma yeni pazar arayışı içindeyse ve pazarda pay sahibi olmak istiyorsa mal mukabili ödeme şeklini kabul eder veya ithalatçı firmaya önerebilir.
Bankaların Rolü
Bankalar ödeme aşamasında taraflara bankacılık hizmeti verirler, herhangi bir risk ve sorumluluk almazlar.
İhracatçı Açısından Avantajları
- Yeni pazarlar bulmak ve ithalatçı firma ile sürekli bir ticari ilişkiye girmek istiyorsa, mal mukabili ödeme şekli satışı gerçekleştirebilmesi için cazip bir teklif yapma olanağı sağlar.
İthalatçı Açısından Avantajları
- Mal bedelini; malın mülkiyetine sahip olduktan sonra satış sözleşmesinde belirlenen vadede ya da kendi ülkesinin mevzuatının tanıdığı vadenin son gününe kadar ödeme imkanına sahip olur.
Riskler
- İhracatçı açısından en riskli ödeme şeklidir.
- İhracatçının mal bedelinin ödenmesi ile ilgili hiç bir güvencesi yoktur.
- Bazı ülkelerin yerel mevzuatlarında mal mukabili ödeme şekline göre ithal edilen malların mal bedellerinin ödenmesine ilişkin zorlayıcı bir yasal düzenleme yoktur.