06.02.2024
ICC - Milletler Arası Ticaret Odası
Milletlerarası Ticaret Odası; I. Dünya Savaşı sonrasında uluslararası ticareti, yatırımları ve ticari ilişkileri düzenleyen henüz hiçbir uluslararası kuruluş yok iken 1919 yılında kurulmuştur.
Kurucular; hükümetlerin bu boşluğu doldurmasını beklemeden, özel sektörün iş dünyası için küresel kurallar ve standartlar belirlemeye en uygun nitelikte olduğuna inanarak yola çıkmıştır ve kendilerini “Barış Tüccarları” olarak isimlendirmişlerdir.
Bugün küresel ağı 45 milyondan fazla şirket, 130’dan fazla ülkenin ulusal ticaret odaları ve iş derneklerinden oluşmaktadır.
ICC (Milletlerarası Ticaret Odası), dış ticaretin uygulamasına yönelik kurallar oluşturma konusunda rakipsiz bir otoriteye sahiptir.
ICC’nin yayımladığı kuralların uygulanması tarafların isteğine ve seçimine bağlı olmasına ve zorunlu olmamasına rağmen; her gün dış ticarete konu binlerce işlemde kullanılmaktadır ve dış ticaret dokusunun bir parçası haline gelmiştir.
ICC’nin temel amaçlarının başında; tüm dünya ülkelerini kapsayacak büyümenin ve refahın bir aracı olarak gördüğü uluslararası ticareti teşvik etmek yer alır.
ICC’nin uluslararası ticaret faaliyetlerine yönelik en önemli üç fonksiyonu aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- Standart kuralların oluşturulması ve yayınlanması
- Anlaşmazlıklarda taraf olma ve çözüm bulma
- Eğitim
ICC; uluslararası ticarette ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözümünden, gümrük prosedürlerini kolaylaştırma çalışmalarını desteklemeye kadar geniş bir yelpazede çalışırken; ‘’çok taraflılığı’’ küresel olarak sorunları çözmenin ve hedeflere ulaşmanın en iyi yolu olarak görür.
ICC uluslararası ticarette rol alan tarafların sesini duyurabilmek için Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü ve G20 ülkeleri de dâhil olmak üzere hükümetler arası kurumlarla yakın iş birliği içinde çalışır ve bu kapasitesi iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap ve çözüm ararken kamu ve özel sektör arasında köprü oluşturur.
Uluslararası ticaret ile ilgili olarak ICC tarafından yayımlanan başlıca yayımlar yanda listelenmiştir:
- UCP 600 – Akreditiflere İlişkin Kurallar
- ISBP 821 – Uluslararası Standart Bankacılık Uygulamaları
- URC 522 – Tahsil Vesaikleri için Yeknesak Kurallar
- URDG 758 – Garanti Mektuplarına İlişkin Yeknesak Kurallar
- Incoterms 2020 – Teslim Şekilleri
- ISP 98 - StandBy Akreditiflere İlişkin Bir Örnek Kurallar
- URF 800 - Forfaiting İşlemleri için Bir Örnek Kurallar
Bu yayımların dışında ICC tarafından yayımlanan farklı konularda pek çok kitap ve broşür mevcut olup söz konusu yayımların detaylarına ve içeriklerine aşağıdaki adreslerden ulaşılarak sipariş verilebilir ve satın alınabilir.