18.02.2024
D Grubu Teslim Şekillerinde Teslim Yeri Neresidir?
INCOTERMS kuralları çerçevesinde Teslim (Delivery) ifadesi; mallara ilişkin hasar ve ziya riskinin satıcıdan alıcıya geçtiği anı belirlemek için kullanılır.
Başka bir deyişle; seçilen teslim şekline göre malın teslim edildiğinin varsayıldığı andan sonra oluşacak hasar, kayıp ile ilgili risk ve sorumluluk alıcının sorumluluğundadır.
DAP, DPU ve DDP teslim şekillerinde teslim noktası; satıcının veya taşıyıcının malları taşıyacağı varış noktası ile aynıdır. Yani hasar riski alıcıdan satıcıya bu noktada geçer ancak bu nokta diğer taraftan taşıma döngüsünün en son noktalarındandır.
DAP ve DDP teslim şeklinde satıcı; teslim şeklinin devamında belirtilen yerde, malları alıcının emrinde ve taşıma aracı üzerinde boşaltılmaya hazır hale getirdiğinde teslimatı gerçekleştirmiş olur.
DPU teslim şeklinde ise satıcı; teslim şeklinin devamında belirtilen yerde, malları taşıma aracından boşaltılmış olarak ve alıcının emrine hazır hale getirdiğinde teslimatı gerçekleştirmiş olur.
DPU teslim şekli; teslim şeklinin devamında belirtilen yerde yani varış noktasında, malların taşıma aracından boşaltılması sorumluluğunu satıcıya yükleyen tek teslim şeklidir.
Satıcının DPU teslim şeklini tercih ederken; malların varış noktasında taşıma aracından boşaltılması işlemlerini organize edip edemeyeceğini ve bu sırada oluşacak riskleri üstlenip üstlenmeyeceğini göz önünde bulundurması gerekir.
Diğer taraftan DDP teslim şekli, ihracatçı açısından bakıldığında en yüksek risk taşıyan ve yükümlülük getiren teslim şeklidir. Bunun nedeni; satıcının malların giriş ülkesindeki gümrük işlemlerini de gerçekleştirme yükümlülüğünü taşıması ve bunun yanında giriş ülkesindeki gümrük vergilerini ve diğer masrafları da ödemekle sorumlu olmasıdır.