İhracatçı Açısından Akreditifte Riskler ve Alınması Gereken Önlemler
İhracatçı açısından ödeme şekillerinin riskleri karşılaştırıldığında; Akreditif Ödeme şekli, peşin ödeme şeklinden sonra ihracatçı için en güvenli ödeme şeklidir. Ancak ihracatçıya Peşin Ödeme şeklinde olduğu şekilde yüzde yüz ödeme garantisi sağlamaz ve bir takım riskleri de barındırır.
Akreditif Şartlarını Yerine Getirememek
Ülke Riski
Politik riskler, ekonomik riskler ve para politikaları ülke riski içerisinde değerlendirilebilecek risk faktörleridir.
Hükûmet değişiklikleri zamanla her ülkede yaşanabilir. Hükûmet değişiklikleri ile birlikte; ticaret anlaşmaları ve siyasi sistemlerde değişikliğe gidilmesi de muhtemeldir. Taraflar böyle durumlarda halihazırda ellerinde olan sözleşmeleri iptal etmeye veya yeniden müzakere etmeye hazırlıklı olmalıdır.
Ekonomik riskler, bir ülkenin en önemli ekonomik göstergeleri olan faiz oranları, büyüme oranları ve istihdam gücü ile birlikte değerlendirilebilir. Ekonomik krizle mücadele eden bir ülkede yerleşik olan bir firma ile yapılacak ticarette ise risk yüksektir.
Diğer taraftan akreditif açıldıktan sonra; amir bankanın ülkesindeki dış ticaret rejiminde değişiklik olabilir ve konulan yeni kurallar ile tarafların kontrolü dışında, akreditifin geçerliliğini yitirme ve/veya mallar yüklenmesine rağmen ithalatçı tarafından kabul edilememe riski doğabilir. Benzer şekilde amir bankanın bulunduğu ülkede yeterli döviz rezervi olmayabilir ve/veya ülke dışına gerçekleştirilecek döviz transferlerine kısıtlama getirilebilir.
Hukuki Riskler
Amir iyi niyetli davranmayabilir ve sevk edilen mallarda hiçbir problem olmasa dahi; kendi ülkesindeki mahkemelerden tedbir kararı çıkartarak, amir bankanın ödeme yapmasını ve taahhütlerini yerine getirmesini engelleyebilir. İhracatçı haklı olsa bile; bu durumu ispat etmek için hukuki bir sürece girmesi gerektiğinden zor durumda kalabilir.
Nakliye Sırasında Mallarda Hasar Oluşması
Nakliye sırasında mallarda hasar oluşması durumunda malların sigortasını yapan sigorta şirketine başvurulması gerekecektir. Bu noktada tarafların sözleşme şartlarını oluştururken hangi tarafın sigortadan sorumlu olduğunu da netleştirmesi gerekir. Teslim şekillerinin önemi ve doğru anlaşılmış olması da bu aşamada çok önemlidir. İhracatçı teslim şekli ve sözleşme şartlarına bağlı olarak sigorta sorumluluğu kendisinde ise yükleme öncesi sigortayı mutlaka yaptırmış olmalıdır.
Sahtekârlık
İthalatçı firma sahte akreditif ile lehtarı dolandırabilir. Bu noktada ihracatçı firma akreditif kendisine bir banka tarafından resmi olarak ihbar edilmediği sürece, ithalatçıdan temin ettiği akreditif kopyasına istinaden yüklemeyi gerçekleştirmemelidir.