30.04.2024
Teyit Bankası (Confirming Bank)
Akreditif çok basit bir tanımla; lehtarın yüklemeyi gerçekleştirdikten sonra akreditif şartlarına, UCP 600 kurallarına ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun olarak vesaik ibrazında bulunması şartıyla akreditifi açan Amir Banka’nın (Issuing Bank) lehtara karşı geri dönülemez ödeme taahhüdünü içeren bir ödeme şeklidir.
Diğer taraftan Amir Banka Amir’in bankasıdır ve genellikle Amir’in yerleşik olduğu ülkede bulunur. Lehtar ise yine uygulamada sıklıkla Amir’in yerleşik olduğu ülkeden farklı bir ülkede bulunur.
Lehtar, Amir Banka’nın ödeme yükümlülüğünün yanında; akreditif şartlarına uygun vesaik ibrazında kendi ülkesinde bulunan bir bankanın da ödeme taahhüdüne ihtiyaç duyabilir ve akreditifin Teyitli olarak açılmasını talep edebilir. Lehtar; genellikle kendi ülkesinde bulunan ve akreditife teyidini ekleyen bankaya akreditif şartlarına uygun belgeleri ibraz ettiğinde, amir bankadan bağımsız olarak ikinci bir bankanın ödeme güvencesini de almış olur.
Teyit Bankası (Confirming Bank); Amir Banka’ya ek olarak ‘’Uygun İbraz’’ yapılması şartıyla, lehtara karşı geri dönülemez ve kesin bir ödeme yükümlülüğü üstlenen ve genelde lehtarın ülkesinde bulunan bankadır.
Teyit Bankası UCP 600’ün 2.maddesinde aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:
Confirming bank (Teyit bankası), amir bankanın talebi veya verdiği yetki üzerine akreditife teyidini ekleyen banka anlamına gelir.
Teyit Bankası akreditife teyidini eklediği andan itibaren; lehtar (ihracatçı) tarafından akreditif şartları yerine getirildiğinde ve ibrazı istenen tüm belgeler akreditif şartlarına, UCP 600 kurallarına ve uluslararası bankacılık standartlarına uygun bir şekilde ibraz edildiğinde, lehtara karşı geri dönülemez bir ödeme taahhüdü altına girer. Yani Lehtar tarafından Akreditif şartlarına uygun ibraz yapıldığında ve Teyit Bankası vesaiki uygun bulduğunda, Amir Banka vesaik bedelini ödemese dahi Teyit Bankası lehtara ödeme yapmak zorundadır.
Teyit Bankası’nın bu yükümlülüğü UCP 600’ün 8 (b) maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir:
Bir teyit bankası akreditife teyidini eklediği an itibariyle ibrazı karşılamakla veya iştira etmekle dönülemez biçimde yükümlüdür.
Diğer taraftan akreditifin teyitli olarak açılmış olması, akreditifte belirtilen Teyit Bankası’nın akreditife teyidini eklediği anlamına gelmez. Teyit Bankası akreditife teyit eklemek istemiyorsa, bu durumu Amir Banka ve lehtara derhal bildirmelidir.
UCP 600’ün 8 (d) maddesinde bu durum aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:
Bir banka amir bankadan bir akreditifin teyidi için bir talep veya yetki aldığı fakat teyit etmek istemediği takdirde bu durumu amir bankaya gecikmeksizin bildirmelidir; akreditifi teyitsiz ihbar edebilir.
Lehtar ise akreditif teyitli açıldığı için Teyit Bankası’nın otomatikman akreditife teyidini eklediğini varsaymamalı ve Teyit Bankası’nın akreditife teyidini eklediğine ilişkin kendisine ihbarda bulunması gerektiğini mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.
Bir akreditifin teyitli açılıp açılmadığını anlamak için MT 700 SWIFT mesajı üzerinde 49: Confirmation Instructions alanına bakmak gereklidir. Bu alanda CONFIRM ya da MAY ADD kodlarından birisi yer alıyor ise akreditif Teyitli ve/veya Teyit Eklenebilir şekilde açılmış demektir.
Amir Banka tarafında teyit eklemekle görevlendirilen banka ise 58a: Requested Confirmation Party alanında yer alır.