Sorularla Devredilebilir Akreditifler
Devredilebilir akreditifler UCP 600'ün 38.maddesinde ele alınmıştır. İlgili maddede akreditife dahil olan tarafların tanımı yapılmış, yetki, hak ve sorumlulukları tanımlanmış, devredilecek akreditifte ilk lehtar tarafından değişiklik yapılabilecek şartlar netleştirilmiştir. Bu başlıkta sorularla UCP 600'ün 38.maddesi özetlenmiştir.
Bir akreditif hangi durumda ‘’devredilebilir akreditif’’ özelliği taşır?
Akreditifin şartlarında akreditifin devredilebilir olduğu (Transferable) ve devir yapmaya yetkili olan banka ismi (Transferring Bank) açıkça belirtilmiş ise akreditif devredilebilir bir akreditiftir.
Bir akreditifin devredilebilir açılıp açılmadığını anlamak için akreditif açılışının gerçekleştirildiği MT 700 Swift mesajında 40A: Form of Documentary Credit alanına bakılması gerekir. Bu alanda ''IRREVOCABLE TRANSFERABLE'' kodu yer alıyorsa akreditif devredilebilir olarak açılmıştır.
Devir Bankası (Transferring Bank) kimdir?
Amir Banka tarafından akreditifi devretmekle görevlendirilen ve yetkilendirilen bankadır.
Amir Banka’nın açtığı akreditifin lehtarı akreditifi devretmeye karar verirse, transfer talimatını Devir Bankası’na verir.
Akreditif şartlarında aksi bir ifade yer almıyorsa 41a – Available With ... By ... alanında yer alan banka Amir Banka tarafından akreditifi devretmek üzere yetki verilen ve görevlendirilen bankadır.
41a– Available With ... By ... alanında belli bir banka ismi yerine ‘’ANY BANK…’’ yer alıyorsa, Amir Banka 47A: Additional Conditions alanında akreditifi transfer etmek üzere yetki ve görev verdiği bankayı açıkça belirtmelidir.
Devir Bankası talep edilmesi durumunda akreditifi devretmek zorunda mıdır?
Devredilebilir açılmış akreditifi devretmekle yetkilendirilmiş banka lehtarın talep etmesi durumunda akreditifi devretmek zorunda değildir.
Akreditif şartlarında aksi belirtilmemişse transfer masrafları hangi tarafa ait olur?
Devir sırasında aksine anlaşmaya varılmadığı sürece, devirle ilgili bütün masraf ve komisyonlar ilk lehtar (First Beneficiary) tarafından ödenmelidir.
Bir akreditif birden fazla ikinci lehtara devredilebilir mi?
Kısmi kullanımlara veya yüklemelere izin verilmesi kaydıyla bir akreditif birden fazla ikinci lehtara kısmen devredilebilir.
İlk lehtar akreditifi birden fazla lehtara devretse de devrettiği firmaların her biri yine ikinci lehtar (Second Beneficiary) olarak adlandırılır.
Devredilmiş bir akreditif ikinci lehtarın talebi ile başka lehtarlara devredilebilir mi?
Devredilmiş bir akreditif ikinci lehtarın talebi üzerine başka bir lehtara devredilemez. Yani bir akreditif ikinci lehtar/lehtarlar tarafından üçüncü lehtar/lehtarlara devredilemez.
Devredilebilir açılan bir akreditif İlk Lehtar tarafından herhangi bir İkinci Lehtar’a devredilmek zorunda mıdır?
Bir akreditif devredilebilir açıldığında mutlaka ilk lehtar tarafından ikinci bir lehtara devredilmek zorunda değildir.
Akreditif ikinci lehtara devredilirken akreditif şartlarında hangi bilgiler değiştirilebilir?
Devredilmiş akreditif, aşağıdakiler hariç olmak üzere, varsa teyit dahil, akreditifin şartlarını doğru olarak yansıtmalıdır. Akreditif ikinci lehtara devredilirken sadece aşağıdaki bilgiler değiştirilebilir.
- Akreditif tutarı
- Akreditifte belirtilen herhangi bir birim fiyat
- Akreditif vadesi
- İbraz süresi
- En son yükleme tarihi
- Sigorta tutarının tabi olması gereken değer yüzdesi
Akreditif şartlarındaki yukarıdaki bilgilerden herhangi birisi veya hepsi azaltılabilir veya kısaltılabilir.
İlk lehtarın kendi faturasını ikinci lehtarın faturası ile değiştirme hakkı var mıdır?
İlk lehtar akreditif tutarını aşmamak kaydıyla kendi faturasını ikinci lehtarın faturası ile değiştirme hakkına sahiptir
- ilk lehtar kendi faturasını ibraz etmez ise
- ilk lehtarın ibraz ettiği faturalarda ikinci lehtarca yapılan ibrazda mevcut olmayan rezervlerin bulunması ve ilk lehtarın bu rezervleri düzeltmemesi durumunda
Transfer Bankası ikinci lehtardan aldığı belgeleri ilk lehtara karşı başka sorumluluğu olmaksızın amir bankaya ibraz etme hakkına sahiptir.
(İlk lehtar bu şartları yerine getirmediğinden kazancından feragat etmiş olacaktır.)
Bu uygulamanın amacı, ilk lehtarın kazanacağı tutardan bağımsız olarak; malların asıl üreticisi olan ikinci lehtarın yüklediği malların bedelinin Amir Banka tarafından ikinci lehtara ödenmesini sağlamaktır.