23.02.2024
Sigorta Belgelerinde En Sık Rastlanan Rezerv Konuları
Sigorta Belgeleri UCP 600'ün 28. maddesinde ve ISBP 821'in K1-K23 arasındaki paragraflarında ele alınmıştır.
Akreditif kapsamında sigorta belgesi hazırlanırken; akreditif şartlarında talep edilen şartlara ek olarak UCP 600 ve ISBP 821'in ilgili maddeleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Vesaik hazırlarken göz önünde bulundurması gereken en önemli hususlardan birisi; uygun ibrazın gerçekleştirilebilmesi için sadece akreditif şartlarının yerine getirilmesinin yeterli olmayacağıdır. Belgeler aynı zamanda UCP 600 ve ISBP 821 kuralları çerçevesinde ve uluslararası genel bankacılık prensiplerine uygun olarak hazırlanmalıdır.
Örneğin; uluslararası uygulamada hemen hemen hiçbir akreditif şartında sigorta poliçesinin tüm orijinallerinin bankaya ibraz edilmesi gerektiği (akreditif şartlarında 1 adet orijinal istenmiş olsa dahi eğer sigorta poliçesi üzerinde 3 adet orijinal düzenlendiği yazılı ise 3 orijinal nüshanın bankaya ibraz edilmesi gerekir) ya da kim tarafından ne şekilde imzalanması gerektiği, düzenlenme tarihinin yükleme tarihinden sonraki bir tarih olmaması gerektiği vb. detaylar yer almaz. Ancak UCP 600 ve ISBP 821’de sigorta belgesinin ne şekilde düzenlenmesi gerektiği ile ilgili maddelerce açıklama vardır ve bankalar belge incelemesini UCP 600 ve ISBP 821 çerçevesinde gerçekleştirirler.
Diğer taraftan ‘’akreditifte aksi belirtilmedikçe’’ kuralı da her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Amir banka; UCP 600’ün bazı maddelerini kapsam dışında bırakabilir ve bunu akreditif şartlarında belirtir. Böyle bir durumda öncelikli olarak akreditif şartları dikkate alınacaktır. Bu nedenle belge hazırlamadan önce akreditif metninin tüm maddeleri dikkatlice okunmalıdır.
Sigorta belgelerinde karşılaşılan genel rezerv konuları aşağıdaki şekildedir:
- Sigortalanan tutarın eksik olması ve/veya akreditifte talep edilen toleranslı tutar üzerinden yapılmaması
- Sigorta belgesini düzenleyen sigorta firmasının, acentesinin veya vekilinin isminin belge üzerinde yer almaması
- İbraz edilen sigorta belgesinin türünün akreditifte istenilen belge türünden farklı olması. (Örneğin akreditif şartlarında Sigorta Poliçesi (Insurance Policy) talep edilmesine rağmen Sigorta Sertifikası (Insurance Certificate) ibraz edilmesi
- Sigortalanan tarafın akreditif şartlarında talep edilen taraftan farklı olması
- Sigorta belgesinin akreditif şartlarında talep edildiği şekilde cirolanmaması
- Düzenlenme tarihinin yükleme tarihinden sonraki bir tarih olması (Sigorta düzenlenme tarihi yükleme tarihinden sonraki bir tarih olmamalıdır. Eğer sonraki bir tarihse geçerli olduğu tarih ayrıca belirtilmeli ve bu tarih yükleme tarihinden önce olmalıdır.)
- Belge üzerinde hak iddia etmek için bitiş tarihi ve/veya süresi belirtilmesi.
- Ödenecek tazminatın hangi tarafa karşı ve nerede talep edileceği hususu
- Akreditif şartlarında talep edilen risk klozlarını kapsamaması
- Mal tanımının akreditif ile uyumlu olmaması
- Sigorta belgesinde risklerin nereden başlayıp nerede biteceğinin akreditif ile uyumlu olmaması ve/veya akreditif şartlarında belirtilen başlangıç ve/veya bitiş yerini göstermemesi
- Sigorta belgesinin döviz cinsinin akreditif ile uyumsuz olması
- İbraz edilen sigorta belge adedinin akreditif ve belge üzerindeki orijinal sayısı beyanı ile uyumlu olmaması. (Sigorta Belgesi üzerinde kaç adet orijinal düzenlendiği yazılı ise tüm orijinaller akreditif kapsamında ibraz edilmelidir. Örneğin akreditif şartlarında 1 adet orijinal ibrazı talep edilmiş olsa dahi Sigorta Belgesi üzerinde eğer 3 adet orijinal düzenlendiği yazılı ise akreditif kapsamında 3 adet orijinal bankaya ibraz edilmiş olmalıdır.)