Akreditif Metninde Banka Bilgilerinin Yazıldığı Alanlar ve Bankaların Rolleri
Akreditif açılışı için kullanılan MT 700 SWIFT mesajında banka bilgilerinin yazılacağı 8 farklı alan vardır. Akreditif metninde yer alabilecek banka alan isimleri ve bankaların rolleri aşağıdaki şekildedir:
- Sender Bank
- Receiver Bank
- 51a : Applicant Bank
- 41a : Available With ... By ...
- 42a : Drawee
- 58a : Requested Confirmation Party
- 53a : Reimbursing Bank
- 57a : 'Advise Through' Bank
Uygulamada akreditif metninde yani MT 700 mesajının içeriğinde genellikle bu alanların hepsi aynı anda yer almaz. Yani bir akreditif metninde banka bilgilerinin yazılabileceği 8 farklı alanın aynı anda kullanılması çok sık rastlanan bir durum değildir.
Banka bilgilerinin yazılabileceği bu alanlardan bazıları zorunlu bazıları zorunlu değildir. Örneğin 41a - Available With alanı her akreditif metninde zorunlu olarak doldurulması gereken bir sahadır ancak 57a - Advise Through Bank alanı zorunlu bir saha değildir.
Yani yukarıdaki listede yer alan bankaların bazıları görevleri veya fonksiyonları gereği bir akreditif metninde mutlaka yer alması gerekirken bazı bankaların akreditif metninde yer alması zorunlu değildir.
Akreditife hangi bankaların dahil olacağını akreditifin türü ve Amir Banka’nın muhabirlik ilişkileri belirler.
Mükemmel senaryoda Lehtar’ın akreditifin açılmasını talep ettiği banka ve/veya Teyit Bankası ile Amir Banka arasında RMA ilişkisi var ise; RECEIVER BANK yani Amir Banka tarafından MT 700 mesajının gönderildiği banka aynı zamanda TEYİT BANKASI ve/veya İHBAR BANKASI da olabilecektir. Yani akreditif ilişkisine bu durumda sadece 3 taraf dahil olur: Amir Banka, Lehtar ve Receiver Bank (aynı zamanda İhbar Bankası ve/veya Teyit Bankası rolünü de üstlenerek)
57a : 'Advise Through' Bank alanının kullanılıp kullanılmayacağını; Lehtar’ın talep ettiği banka ile ve/veya Teyit Bankası ile Amir Banka’nın RMA bağlantısı olup olmaması belirler. Lehtar’ın talep ettiği banka ile Amir Banka arasında RMA ilişkisi yok ise yok ise akreditif şartlarında Advise Through Bank alanında bir ADVISING BANK bilgisi yer alacaktır.
42a : Drawee alanının kullanılıp kullanılmayacağını; akreditifte POLİÇE istenip istenmediği belirler. Akreditif şartlarında Poliçe talep ediliyorsa bu alana Poliçe’de borçlu banka bilgisi yazılır, Poliçe istenmiyorsa bu alan boş kalır.
58a : Requested Confirmation Party alanın kullanılıp kullanılmayacağını; akreditifin Teyitli mi Teyitsiz mi olduğu belirler. Akreditif teyitli ise bu alan Amir Banka’nın teyit eklemekle görevlendirdiği Banka yazılır, akreditif teyitsiz ise bu alan boş kalır.
53a : Reimbursing Bank alanının kullanılıp kullanılmayacağını ise yine akreditifin Teyitli olup olmadığı ve Amir Banka ile Teyit Bankası arasında Hesap Muhabirliği ilişkisi olup olmadığı belirler. Akreditif Teyitli ise ve Amir Banka ile Teyit Bankası arasında bir hesap muhabirliği ilişkisi yok ise bu alana Rambursman Banka bilgileri yazılır.
Sender Bank
Receiver Bank
MT 700 mesajının Amir Banka tarafından gönderildiği bankadır.
RECEIVER alanında yer alan bankanın hangi rollerde, görev ve sorumluluklarda olabileceği akreditif metninin içerisinde yer alan diğer alanlar ile bütün olarak ele alındığında daha doğru anlaşılabilir.
Akreditif içeriğine bağlı olarak RECEIVER Bank aynı zamanda Lehtar'ın bankası da olabilir ve akreditif lehtara bu banka tarafından ihbar edilebilir ya da Teyitli bir akreditifte Receiver Bank teyit bankası rolünü de üstlenebilir.
Lehtarın doğrudan çalıştığı bir banka değilse Receiver Bank, akreditif metninde yer alan Advising Bank'a akreditifi ihbar etmekle yükümlü ilk İhbar Bankası rolünde de olabilir.
51a – Applicant Bank (Amir’in Banka Bilgileri)
51a – Applicant Bank: Amir’in yani ithalatçının banka bilgileri Amir Banka’dan farklı ise kullanılır.
41a – Available With ... By ...
‘’Akreditifin kullanılabileceği banka’’ kavramı Lehtar’ın en geç İbraz Süresi içerisinde vesaiki ibraz etmesi gereken banka olarak düşünülmelidir.
41a alanına hangi banka bilgisinin yazılacağını ve bu bankanın görevlerinin neler olabileceğini akreditifin türü belirler.
Bu görevlerin neler olabileceği ayrıca anlatılacaktır.
42a : Drawee
Poliçe ibrazı istenen akreditiflerde Poliçe Vadesinin yazıldığı 42C alanı ile birlikte Poliçe Borçlusu olan Banka bilgilerinin yazıldığı ‘’Drawee’’ alanının da kullanılması zorunludur.
Akreditif Teyitli ise bu alanda Teyit Bankası, akreditif Teyitsiz ise Amir Banka yer alır.
Bu alanda poliçe borçlusu olarak Amir yazılamaz, mutlaka bir Banka BIC kodu ve/veya Banka ismi yer almalıdır.
58a : Requested Confirmation Party
Amir Banka tarafından teyit eklemekle görevlendirilen banka bilgisi bu alana yazılır.
Bu alanda yazılı olan banka akreditife teyidini eklemek zorunda değildir. Ancak Teyidini herhangi bir nedenle ekleyemiyorsa ve/veya eklemek istemiyorsa bunu tüm taraflara derhal bildirmek zorundadır. Uygulamada Amir Banka’yı SWIFT mesajı ile Lehtar’ı sözlü veya yazılı olarak bilgilendirir.
Bu alanda yazılı olan banka Lehtar’a yazılı olarak teyidini eklediğini bildirdiği andan itibaren Lehtar’ın Uygun İbraz’ı gerçekleştirmesi durumunda aynen Amir Banka gibi Lehtar’a karşı geri dönülemez olarak ödeme taahhüdüne girmiş olur.
Benzer şekilde akreditif teyitli açıldığı için LEHTAR teyit eklenmesini talep etmek zorunda değildir.
53a : Reimbursing Bank
Amir Banka ile Teyit Bankası arasında bir hesap muhabirliği ilişkisi yok ise; akreditif şartlarında Amir Banka tarafından bir Rambursman Bankası belirlenir.
Amir Banka teyitli akreditif açılışlarında MT 700 mesajını Receiver Bank’a gönderirken eş zamanlı olarak Rambursman Bankası’na da MT 740 mesajı gönderir ve akreditif şartlarında teyit eklemekle görevlendirdiği Teyit Bankası’nın ödeme talep etmesi durumunda Rambursman Bankası’na ödeme yetkisi verir.
Rambursman Bankası akreditifin açıldığı gün Amir Banka tarafından kendisine gönderilen MT 740 mesajı sayesinde hangi bankaya, hangi vadeye kadar hangi tutarda ödeme yapacağını bilir.
Teyit Bankası ise vesaiki uygun bulduğu gün hangi bankadan vesaik bedelini isteyeceğini bilir.
Rambursman Bankası Amir Banka’nın hesap muhabiridir. Yani Amir Banka’nın Rambursman Bankası’nda Nostro Hesabı vardır. Teyit Bankası’nın Rambursman Bankası nezdinde hesabı olma zorunluluğu yoktur. Teyit Bankası’nın Rambursman Bankası nezdinde hesabı yok ise MT 742 mesajında bedeli hangi muhabir hesabına istediğini bildirir ve Rambursman Bankası kendi nezdindeki Amir Banka hesabını borçlandırırken Teyit Bankası’nın talep ettiği muhabir hesabına da ödemeyi gerçekleştirir.
57a : 'Advise Through' Bank
Bazı durumlarda Lehtar’ın akreditifi işleme almak istediği Banka ile Amir Banka arasında RMA bağlantısı olmayabilir.