Akreditiflerde Aktarma (Transhipment)
Aktarmanın anlamı; akreditif kapsamında yüklenen malların akreditif şartlarında yer alan yükleme limanından yine akreditif şartlarında yer alan boşaltma limanına (ya da akreditif şartlarında yer alan yükleme havalimanından boşaltma havalimanına ya da akreditif şartlarında yer alan teslim yerinden yine akreditif şartlarında yer alan varış noktasına) taşınması sırasında bir taşıma aracından başka bir taşıma aracına aktarılarak yolculuğa devam etmesidir.
Örneğin Çin’den İstanbul’a gelecek bir mal; Çin’den bir gemiye yüklenip Singapur limanına uğrayıp Singapur limanında başka bir gemiye aktarılarak Türkiye'ye hareket ediyorsa mallar aktarma yapılarak taşınmış olacaktır.
Akreditif kapsamında yüklenen mallar hareket ederken aktarma yapılıp yapılmayacağına ihracatçı (lehtar) ve ithalatçı (amir) karar verirler.
Diğer taraftan bazı durumlarda malların taşınması sırasında aktarmanın yapılması kaçınılmazdır. Örneğin en az iki farklı taşıma modunu kapsayan bir taşıma belgesi (Multimodal Transport Document) istenen bir akreditifte aktarmaya izin verilmesi gerekir. Yine konteyner taşımacılığı dünya çapında arttığından, birçok sevkiyatın aktarma yapılmaksızın iki ülke arasında hareket etmesi pratikte pek mümkün görünmemektedir. Havayolu taşımacılığında dahi malların bir havalimanından diğerine taşınması sırasında aktarma yapılması pratikte rastlanılan bir durumdur. Malların konteyner ile taşındığı bir akreditifte aktarmaya izin verilmesi önerilir.
Akreditif metinlerinde akreditifin aktarmaya izin verip vermediğinin yazılı olduğu alan 43T: Transhipment alanıdır. SWIFT kuralları gereği bu alana yazılabilecek kodlar ve anlamları aşağıdaki şekildedir.
Yine SWIFT kuralları gereğince, akreditif metni içerisinde ilgili alanda aşağıdaki kodlar dışında aynı anlama gelebilecek farklı kelimeler kullanılamaz. (örneğin ALLOWED yerine PERMITTED vb.)
- ALLOWED
- NOT ALLOWED
- CONDITIONAL
ALLOWED seçeneğinde taşıma sırasında malların bir araçtan başka bir araca aktarılarak yolculuğuna devam etmesine izin verilirken NOT ALLOWED seçeneği aktarmaya izin vermemektedir. CONDITIONAL seçeneğinde ise aktarmaya şartlı olarak izin verilir.
CONDITIONAL seçeneği pratikte Amirin malların sadece belli limanlardan yapılmasına ve/veya bazı limanlarda yapılmasına izin vermediği durumlarda kullanılır. Akreditif şartlarında 43T alanında CONDITIONAL yazılması durumunda, yine akreditif metninde 47A-Ek Şartlar alanında aktarmaya hangi koşullar ile izin verildiği açıkça yazılmış olmalıdır.