27.05.2024
Akreditif Değişikliklerinde Lehtar Hangi Hususlara Dikkat Etmelidir?
Açılmış bir akreditife değişiklik talebi amirden de gelebilir lehtardan da gelebilir. Ancak değişikliğin yapılabilmesi için talimatı verecek olan taraf Amir’dir. Amir Banka; Amir dışında akreditife dahil olan hiç bir tarafın talebi ile akreditif şartlarında değişiklik yapmaz, bir akreditife değişiklik yapılabilmesi için Amir’in talimatı gereklidir.
Akreditif şartlarına değişiklik ihtiyacı yaygın olarak Amir ve Lehtar’ın açılış sırasında akreditif şartlarını dikkatli bir şekilde incelememesinden ve akabinde yükleme sırasında veya vesaik hazırlanırken fark edilen ve sözleşme şartları ile aykırılık yaratan konulardan kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda sözleşme koşullarına aykırı ve akreditif şartlarında yer alan farklılıklar ibraz edilen vesaikte rezerv konusu olacağından özellikle Lehtar akreditif şartlarında değişiklik talep edebilir.
Bazı durumlarda ise akreditif açıldıktan sonra lehtar ve amir sözleşme şartlarında değişikliğe gidebilir ve bu durumda akreditif şartlarında da değişiklik yaptırmak isteyebilirler. Bu durumda da yine aralarındaki anlaşma uyarınca Amir bankasına (Amir Banka) talimat vererek değişiklik talep edebilir.
Lehtar kendisine bir değişiklik ihbarı yapıldığında; değişiklik yapılması için ister kendisi Amir’e talepte bulunmuş olsun ister akreditifin açılışından sonra Amir ile mutabık kaldıkları bir konu ile ilgili olsun ister bilgisi dışında olsun, MT 707 ve/veya bazı durumlarda MT 799 mesajını çok dikkatlice incelemeli ve aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalıdır:
- Değişiklik bildirimi kendisine bir banka aracılığıyla gerçekleştirilmiş olmalıdır. Banka aracılığı ile ihbar edilmeyen ve dolayısıyla gerçekliği ile doğruluğu teyit edilmemiş hiç bir değişiklik ihbarını dikkate almamalıdır.
- Değişiklik şartları dikkatlice incelenmeli ve yerine getiremeyeceği bir şart olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Değişiklik mesajındaki her hangi bir şartın orijinal akreditif şartlarından her hangi birisi ile çelişki yaratıp yaratmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin akreditif tutarı arttırıldığı halde orijinal akreditif şartlarında yer alan mal tanımındaki birim fiyat ve/veya mal miktarı gerektiği değiştirilmemişse Amir ile irtibata geçerek gerekli değişikliğin yapılmasını talep etmelidir.
- Değişiklik şartlarında kısmi kabul yapma hakkı olmadığı hiç bir zaman unutulmamalıdır. Lehtar değişikliği ya tüm şartlarıyla kabul etmeli ya da tamamen reddetmelidir. Örneğin bir değişiklik mesajında hem tutar azaltımı varsa hem de yükleme limanı değişikliği yapılmış ise lehtar orijinal akreditif tutarı kadar yükleme yapıp diğer taraftan malları değişiklik mesajında yer alan limandan yüklerse rezerv konusu olacaktır. Yani lehtarın aynı değişiklik kapsamında yer alan tutar azaltımını reddedip yine aynı değişiklik kapsamındaki yükleme limanı değişikliğini kabul etmek gibi bir seçeneği yoktur.
- Teyitli bir akreditif ise Teyit Bankası’nın değişikliği teyidi kapsamına dahil edip etmediği mutlaka netleştirilmelidir ve teyit bankasının bu konuda ihbarı aranmalıdır.